NA PODRUČJU ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA OD BRUCELOZE OBOLJELO 127 ŽIVOTINJA

- Po tri oboljele životinje evidentirane su u Tešnju i Visokom, a jedna u Maglaju, podaci su koje je objavila Kantonalna uprava za inspekcijske poslove

  • AUTOR: BHRT,rtvusk
  • 14.08.2019 - 08:02
  • 84

ZDK, 14. augusta - Sve oboljele životinje evidentirane su u šest žarišta u Zeničko-dobojskom kantonu, od kojih je trenutno aktivno samo jedno, i to u zeničkom naselju Poratje, gdje je evidentirano 96 oboljelih ovaca.

Prema zvaničnim podacima nadležnih institucija, pojava bruceloze na području ZDK je u porastu. U KBZ naglašavaju da mjesta za zabrinutost nema, jer kada je broj oboljelih ljudi u pitanju, on se kreće u granicama normalnog za ovo doba godine.

U Institutu za zdravlje i sigurnost hrane, čija laboratorija provodi ispitivanja, ističu da je u ovoj godini do sada obuhvaćeno oko 4 500 pregledanih životinja i da je broj oboljelih od bruceloze u porastu. U 2018. godini pregledano je 3 500 životinja i zabilježeno 44 slučaja zaraze kod životinja.

Stručnjaci su saglasni i upozoravaju da je ljudski faktor presudan u širenju bruceloze.

Stvarno stanje kada je riječ o brucelozi u ZDK, ali i drugim kantonima trebalo bi biti poznato nakon ispitivanja koje je u toku, a odnosi se na utvrđivanje trenutnog prisustva zaraznih bolesti kod životinja na području Federacije BiH.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING