MUŠIĆ: STAVLJENA TAČKA NA TEMU OKO IZGLASAVANJA NEPOVJERENJA VLADI FBIH

- Što se tiče reformskih zakona u ovom trenutku, naglasio je predsjedavajući Edin Mušić, u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH se ne nalazi niti jedan akt iz te oblasti, reformskih procesa, sem zakona o šumama za koji se još nisu stekli poslovnički uslovi da bi mogao biti razmatran

Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i potpredsjednik SDA
  • AUTOR: Anadolija
  • 28.07.2017 - 11:22
  • 445

SARAJEVO, 28. jula (AA) - Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine od ponedjeljka, 31. jula bit će na trosedmičnom kolektivnom godišnjem odmoru potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

On je istakao kako će se redovnim aktivnostima u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH vratiti krajem augusta, te najavio kako se u septembru očekuje najmanje jedno, a moguće i dva zasjedanja, te još jedno tematsko.  

"Uobičajeno ta pauza zasjedanja se desi u osmom mjesecu zbog kolektivnog godišnjeg odmora. S druge strane želimo istaći da smo mi 20. vanrednom sjednicom koju smo imali u posljednjoj sedmici jula i 23. redovnom sjednicom imali jedno vrlo uspješno zasjedanje gdje smo donijeli niz zakona. Mislim da smo pitanje oko daljnjeg postupka vezanog za saglasnosti oko izgradnje termoelektrane Banovići usmjerili u jednom dobrom smjeru. Također stavljena je tačka o temi oko izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH", rekao je u razgovoru za AA Mušić, inače i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA).

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH naglasio je kako imaju još jedan niz materijala koje su razmatrali na Kolegiju.

"Jako malo onih koji su iz Vlade FBiH, a nešto malo veći broj je onih koje su podnijeli naši zastupnici, odnosno klubovi zastupnika. Tako da od tih materijala koji su prispjeli ili koji eventualno još prispiju planiramo zakazati jedno ili dva zasjedanja u septembru, a ono što je sigurno imat ćemo i tematsku sjednicu vezanu za obrazovanje koju je skupina od 20 zastupnika zatražila nešto ranije, a za koju su u međuvremenu prispjeli kvalitetni materijali", poručio je Mušić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH govorio je i o tome očekuje li da će jesen biti teška za rad zakonodavne vlasti u FBiH zbog sve izraženije preuranjene predizborne kampanje u BiH.

"Sigurno da se ovo može smatrati kao jedna vrsta predizborne kampanje u kojoj mnogi pokušavaju na jedan, po meni, pogrešan način skrenuti pažnju na sebe stvarajući određene poteškoće u radu kako zakonodavne tako i izvršne vlasti. Mislim da to nije dobro i da bi klasičnu predizbornu kampanju trebalo ostaviti strankama i pojedincima u ono vrijeme kada ona i dođe", cijeni Mušić.

Što se tiče reformskih zakona u ovom trenutku, naglasio je, u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH se ne nalazi niti jedan akt iz te oblasti, reformskih procesa, sem zakona o šumama za koji se još nisu stekli poslovnički uslovi da bi mogao biti razmatran.

"Tako da bi i on mogao biti na dnevnom redu negdje na prvoj ili drugoj sjednici septembarskog zasjedanja", naveo je Mušić.

Mušić je govorio i o očekivanjima moguće ponovne inicijative za smjenu Vlade FBiH, te mogućoj promjeni parlamentarne većine.

"Poslovnik je vrlo precizan. Zastupnici mogu svojim potpisima zatražiti bilo kakvu inicijativu za sazivanjem nekih redovnih, vanrednih ili tematskih sjednica. Poslovnikom je predviđena i situacija vezano za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH. Ne očekujem u FBiH da će se tako nešto desiti, mada ništa nije isključeno. Ovo mi se nimalo ne sviđa na državnom nivou, način na koji ljudi pokušavaju ulazi u jednu sferu vrlo rizičnu i praktično definiciju onoga što se zove jedan predizborni ambijent", poručio je Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i potpredsjednik SDA.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING