MUP MAKEDONIJE: NA REFERENDUMU DOSAD ČETIRI INCIDENTA, PRIVEDENI IZVRŠIOCI

- Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije Toni Angelovski izjavio je da su od otvaranja biračkih mjesta jutros u 7 sati registrovana četiri incidenta i da su izvršioci odmah privedeni u policijsku stanicu

Portparol MUP-a Makedonije Toni Angelovski
  • AUTOR: Anadolija
  • 30.09.2018 - 14:29
  • 488

SKOPLJE, 30. septembra (AA) – Na glasanju na referendumu u Makedoniji do sada su zabilježena četiri incidenta, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije, javlja Anadolu Agency (AA).

Portparol MUP-a Toni Angelovski izjavio je da su od otvaranja biračkih mjesta jutros u 7 sati registrovana četiri incidenta i da su izvršioci odmah privedeni u policijsku stanicu.

“Na biračkom mjestu u OŠ 'Lazo Angelovski' u Skoplju, K. Ž. (22) narušio je javni red i mir tako što je vrijeđao građane i fizički napao policajce. K. Ž. je priveden u policijsku stanicu Aerodrom. Slučaj je prijavio i 80-godišnji čovjek iz Zubovca - Gostivar, koji je izjavio da ga je u vezi sa referendum vrijeđao 64-godišnji SM. S. M. je pozvan u policijsku stanicu gdje se radi na rasvjetljavanju slučaja", rekao je Angelovski.

On je obavijestio i da je u Strugi iz zgradi u blizini biračkog mesta u Osnovnoj školi "Braća Miladinovci" prijavljeno da je bilo fotografisanja mobilnim telefonom sa terase na kojoj je bilo nekoliko osoba.

“Odmah su preduzete mjere i osobe su odvedene u policijsku stanicu u Strugi I u koordinaciji sa javnim tužilaštvom radi se na rasvjetljavanju slučaja", rekao je Angelovski.

On je dodao da je na biračkom mjestu u OŠ "Vanco Prke" u Štipu, osoba B. O. iz Štipa prijavila da je prilikom isporuke hrane izbornom odboru bio fotografisan i vrijeđan od strane osobe E. S. iz Štipa, te da se E. S. nalazi u policijskoj stanici u Štipu na ispitivanju.

“Pozivamo građane da poštuju zakone i da se suzdrže od bilo kakvog kršenja javnog reda i mira i bilo kakve povrede tajnosti glasanja. Bilo kakvo ponašanje suprotno zakonima, Ministarstvo unutrašnjih poslova neće tolerisati i odmah će postupati u skladu sa zakonima, kako bi građani mogli da koriste svoje ustavno pravo da slobodno iznesu svoju građansku volju", rekao je Angelovski.

Prema podacima Državne izborne komisije, na referendumu u Makedoniji o novom imenu zemlje do 11 sati glasalo je 8,03 posto ukupnog broja registrovanih birača. Građani odgovaraju na referendumsko pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora između Makedonije i Grčke?".

Referenedum je dio Dogovora o rješavanju dugogodišnjeg spora o imenu sa Grčkom, koji predviđa promjenu imena države u Republika Sjeverna Makedonija.

Pravo glasa ima 1.806.836 građana, a glasa se do 19 sati na 3.480 glasačkih mjesta u 80 općina u zemlji. Da bi referendum uspio izlaznost birača mora biti najmanje 50 posto plus jedan.

Referendum je konsultativnog karaktera i nije pravno obavezujući. Vlada Makedonije je, ipak, navela da će rezultate referenduma smatrati obavezujućim.

U slučaju pozitivnog ishoda referenduma, konačnu odluku o Dogovoru sa Grčkom donijeće Sobranje Republike Makedonije, gdje je za ustavne promjene potrebna dvotrećinska većina zastupnika.

Kada se ovi procesi završe u Makedoniji, neophodno je da sporazum ratifikuje i grčki parlament.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING