INFO

  • KORONAVIRUS POTVRĐEN ZA DEVET OSOBA U TUZLI I SEDAM U HERCEGOVINI, UKUPNO 323 U BIH
  • NOVALIĆ: POČINJE SISTEMATSKA DEZINFEKCIJA FEDERACIJE BIH, KREĆE IZ KONJICA
  • VRIJEME: DANAS SUNČANO, SUTRA SUSNJEŽICA I SNIJEG
  • KINA PROGLASILA KRAJ EPIDEMIJE KORONAVIRUSA
  • NOVE NAREDBE KANTONALNOG ŠTABA CIVILNE ZAŠTITE UNSKO-SANSKOG KANTONA
  • FB GRUPA “SRCE ZA KRAJINU” PRIKUPILA 25.000 EURA ZA BIHAĆKU BOLNICU
  • NA PODRUČJU USK NEMA NOVOOBOLJELIH OD KORONAVIRUSA

MULTIPLA SKLEROZA I ZAJEDNICA: DA LI ZA LIJEČENJE TREBA OSVOJITI JACKPOT???

- U organizaciji Udruženja oboljelih od multipla skleroze Unsko-sanskog kantona, danas je na Gradskom trgu obilježen Svjetski dan multipla skleroze. Članovi ovog udruženja iz nekoliko gradova Unsko-sanskog kantona okupili su kako bi skrenuli pažnju javnosti na ovu opaku bolest, ukazali na društveni položaj ove kategorije i mogućnosti efikasnijeg zdravstvenog tretmana

MULTIPLA SKLEROZA I ZAJEDNICA: DA LI ZA LIJEČENJE TREBA OSVOJITI JACKPOT???

BIHAĆ, 29. maja - Osobe koje boluju od multipla skleroze često se susreću s brojnim kliničkim simptomima koji smanjuju kvalitetan i normalan život oboljelih, kao što su pareza, plegija, spastičnost, trnci, ataksija, intencijski tremor, urgentna inkontinencija, konstipacija, retencija mokrenja, oštećenje seksualnih funkcija, itd.

Obilježavanjem ovog dana želi se povezati ljude, grupe i organizacije koje bi učestvovale u događajima i aktivnostima s ciljem podizanja svijesti o ovoj bolesti kao globalnom problemu. Moto ovogodišnjeg obilježavanja dana multipla skleroze je "Da li za liječenje multipla skleroze treba osvojiti džekpot?" a on je rezultat trenutne situacije osoba oboljelih od ove bolesti.

Ovom događaju na Gradskom trgu u Bihaću prisustvovali su premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i ministrica zdravstva Nermina Ćemalović. Istakli su da kanton i Ministarstvo zdravstva podržavaju i pomažu rad udruženja koja okupljaju građane oboljele od spomenute bolesti.

Udruženje koje je formirano krajem 2014. godine okuplja oko 50 članova, dok prema prikupljenim evidencijama na području USK-a od multipla skleroze boluje oko 300 osoba. Svi oboljeli su 90 ili 100 postotni invalidi, zbog čega zajednica mora imati i pokazivati više senzibiliteta za svoje sugrađane koji svakodnevno žive sa ovom bolešću.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING