INFO

 • UKC SARAJEVO: TESTIRANI NOVI UZORCI, JEDAN JE POZITIVAN ZA OSOBU IZ BIHAĆA
 • POČELO POSTAVLJANJE ŠATORA ZA MIGRANTE NA LOKALITETU LIPA
 • BIH: TOKOM POSLJEDNJIH PET GODINA UNIŠTENO 8.992 MINA I 9.992 ZAOSTALIH EKSPLOZIVNIH OSTATAKA IZ RATA
 • SRBIJA: UKUPNO 1.624 ZARAŽENE OSOBE KORONAVIRUSOM
 • SUNČANO UZ RAZVOJ OBLAČNOSTI TOKOM POSLIJEPODNEVA
 • U RS DANAS U PODNE STUPA NA SNAGU ZABRANA KRETANJA VAN PREBIVALIŠTA
 • JOŠ JEDAN PACIJENT PREMINUO OD KORONAVIRUSA NA UKC-U RS-A
 • ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE KS OMOGUĆIO ZASJEDANJA DRŽAVNIM I FEDERALNIM PARLAMENTIMA
 • EKOLOZI U BIH PROTIV ODLAGANJA NUKLEARNOG OTPADA NA GRANICI S BIH
 • BROJ PREMINULIH OD POSLJEDICA KORONAVIRUSA U SVIJETU PREMAŠIO 60 HILJADA
 • SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA: ZAHTJEV ZA ZAŠTITU SIGURNOSTI I ZDRAVLJA RADNIKA KOJI SU NA BOLOVANJU

MOJI PRIORITETI SU PROMOCIJA BIH, TRGOVSKA GORA I ČLANSTVO U WTO-U

- Novi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac kazao je u razgovoru kako će se u svom radu prioritetno zalagati za promociju BiH, rješavanje pitanja nuklearnog otpada u Trgovskoj gori i članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

MOJI PRIORITETI SU PROMOCIJA BIH, TRGOVSKA GORA I ČLANSTVO U WTO-U

SARAJEVO, 24.decembra - Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jučer je imenovao novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Tim povodom razgovarali smo s novim ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem koji je na ovoj poziciji naslijedio dojučerašnjeg državnog ministra Mirka Šarovića.

Košarac nam je rekao kako će orijentir za njegov rad biti ekspoze predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije u kojem je jasno naznačeno da će akcent biti na poljoprivredi, ruralnom razvoju i energetici iz oblasti koje pokriva Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Postoji nekoliko veoma važnih inicijativa parlamentaraca, a prije svega rješavanje pitanja nuklearnog otpada u Trgovskoj gori. Mislim da to pitanje moramo završiti do kraja u interesu građana BiH. Rekao bih da je prije svega značajna promocija Bosne i Hercegovine. Smatram da kroz promociju BiH i njenih potencijala moramo otvoriti osnove za strana ulaganja u BiH. Smatram da tu postoji šansa na Expu koji se organizuje 2020. godine i gdje bismo trebali imati veoma organizovan štand BiH. Trebamo iskoristiti tu priliku i na svjetskom nivou razmijeniti veoma važne stvari za BiH i naravno primjere dobrih praksi zemalja svijeta", rekao je Košarac.

Kako kaže, postoje određena otvorena pitanja kada je riječ o Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i tu se treba ići korak po korak. Ministar dodaje da se mora pokušati da u 2020. godini osigura članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, jer taj proces koji je krenuo 1999. godine dugo traje.

"Mislim da su sve legislativne prepreke završene. Ostalo je još da se riješe stvari na nivou bilateralnih sporazuma tako da će i tu biti akcent mog djelovanja. Svakako, mi moramo zaštititi domaće proizvođače poljoprivrednih proizvoda uvažavajući obaveze koje smo preuzeli po SSP-u, CEFTA-i i ostalim sporazumima. U tom pravcu moramo naći model da bismo zaštitili domaću proizvodnju i da u argumentovanom i korektnom razgovoru s poslovnom zajednicom, koja je veoma razvijena u BiH, mislim prije svega na trgovačke lance, pokušamo osigurati da taj dio robe završava na našem tržištu", kazao je Košarac.

Novi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ističe da se mora razviti mnogo viši stepen povjerenja među institucijama u BiH, podsjećajući da je i u rizicima za implementaciju Programa rada za 2020. godinu navedeno da je problem loša komunikacija različitih nivoa vlasti u BiH.

"Smatram da ću značajnu energiju utrošiti na to da s resornim ministrima u entitetskim vladama razvijemo dimenziju povjerenja i da na temelju argumenata i standarda koje moramo pratiti, dolazimo do rješenja koja će biti u interesu građana Bosne i Hercegovine", rekao je Košarac.

Košarca smo pitali i da li podržava težnje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da se politička pitanja rješavaju izvan Vijeća ministara BiH. On je odgovorio da će Vijeće ministara BiH uložiti energiju kako bi se vratilo povjerenje među različitim nivoima vlasti.

"U tom kontekstu je i sam predsjedavajući najavio periodične sastanke vlada entiteta i Vijeća ministara BiH. Mislim da je to dobar model za razgovor i pronalazak rješenja koja su tehnički operativna. Za politička pitanja definitivno postoje druge institucije u kojima će se razgovarati o otvorenim političkim pitanjima. Naravno, Vijeće ministara BiH neće moći biti izolovano od toga, ali mi želimo energiju usmjeriti na ona tehnička, organizaciona i reformska pitanja", kazao je Košarac.

Bivši ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović često je bio kritikovan zbog zapošljavanja kadra SDS-a u Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, odnosno same unutrašnje organizacije ministarstva.

"Ja ću već danas imati sastanak u ministarstvu i danas se vrši primopredaja. Ne bih da komentarišem djelovanje Mirka Šarovića po toj osnovi. Imam mnogo ulaznih informacija iz ministarstva i mislim da u ministarstvu postoje kompetentni ljudi koji su dugo tu. Oni imaju kredibilitet, a za mene je iznimno važan timski rad. Sigurno ću raditi na visokom stepenu saradnje i timskom radu u ministarstvu", rekao je Košarac.

Zaključio je riječima kako je portfolio Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH širok i da u ministarstvu rade pomoćnici koji su više od deset godina zaposleni u ministarstvu te da taj ljudski kapital treba iskoristiti.

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING