INFO

 • INSPEKCIJA U FBIH U ROKU JEDNOG DANA OTKRILA VIŠE OD 60 NEPRIJAVLJENIH RADNIKA, KAZNE 300.000 KM
 • SANSKI MOST: DOGOVOR O PROGRAMU POTICAJA U INTERESU SNAŽNIJE POLJOPRIVREDE
 • PRESS KONFERENCIJU DANAS ODRŽAO SDP GRADA BIHAĆA
 • VLADA FEDERACIJE BIH: ZA TRI BOLNICE 30 MILIONA KM
 • TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA U GATI: MLADIĆ PREMINUO NA LICU MJESTA
 • BEOGRAD: NA MEĐUNARODNOM SAJMU TURIZMA VIŠE OD 900 IZLAGAČA IZ 40 ZEMALJA
 • MERKEL O NAPADU U HANAUU: MI NAŠE GRAĐANE NE RAZLIKUJEMO PREMA PORIJEKLU I RELIGIJI
 • MALOLJETNI MIGRANTI I IZBJEGLICE: BRIGO DRŽAVNA PREĐI NA UNSKO-SANSKI KANTON
 • NEMA ZEMLJE ZA STARCE: A DANAS JE SVJETSKI DAN SOCIJALNE PRAVDE
 • ANUBIH: TESKO JE REĆI KOLIKO JE BIH UGROZENA KORONAVIRUSOM
 • ZAKON O ŠUMAMA USK-A ZAHTIJEVA KORJENITE PROMJENE
 • USKORO JAVNI POZIVI ZA LIJEČENJE BORACA I SUFINANSIRANJE DŽENAZA I SAHRANA U FBIH
 • JUBILEJ SA OPTIMIZMOM: BUŽIM DANAS OBILJEŽIO 25. GODIŠNJICU PROGLAŠENJA OPĆINE
 • NERADNIM DANOM U F BIH PROGLAŠEN 2. MART 2020. GODINE
 • U FEDERACIJI BIH POVEĆAVA SE BROJ MALOLJETNIH MIGRANATA, POSTAVLJA SE PITANJE KO ĆE O NJIMA VODITI BRIGU
 • DIPLOMATSKI ZIMSKI BAZAR 2019: DODIJELJENO 249.000 KM UDRUŽENJIMA KOJA RADE SA DJECOM I MLADIMA

MOJI PRIORITETI SU PROMOCIJA BIH, TRGOVSKA GORA I ČLANSTVO U WTO-U

- Novi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac kazao je u razgovoru kako će se u svom radu prioritetno zalagati za promociju BiH, rješavanje pitanja nuklearnog otpada u Trgovskoj gori i članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

MOJI PRIORITETI SU PROMOCIJA BIH, TRGOVSKA GORA I ČLANSTVO U WTO-U

SARAJEVO, 24.decembra - Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jučer je imenovao novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Tim povodom razgovarali smo s novim ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem koji je na ovoj poziciji naslijedio dojučerašnjeg državnog ministra Mirka Šarovića.

Košarac nam je rekao kako će orijentir za njegov rad biti ekspoze predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije u kojem je jasno naznačeno da će akcent biti na poljoprivredi, ruralnom razvoju i energetici iz oblasti koje pokriva Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Postoji nekoliko veoma važnih inicijativa parlamentaraca, a prije svega rješavanje pitanja nuklearnog otpada u Trgovskoj gori. Mislim da to pitanje moramo završiti do kraja u interesu građana BiH. Rekao bih da je prije svega značajna promocija Bosne i Hercegovine. Smatram da kroz promociju BiH i njenih potencijala moramo otvoriti osnove za strana ulaganja u BiH. Smatram da tu postoji šansa na Expu koji se organizuje 2020. godine i gdje bismo trebali imati veoma organizovan štand BiH. Trebamo iskoristiti tu priliku i na svjetskom nivou razmijeniti veoma važne stvari za BiH i naravno primjere dobrih praksi zemalja svijeta", rekao je Košarac.

Kako kaže, postoje određena otvorena pitanja kada je riječ o Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i tu se treba ići korak po korak. Ministar dodaje da se mora pokušati da u 2020. godini osigura članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, jer taj proces koji je krenuo 1999. godine dugo traje.

"Mislim da su sve legislativne prepreke završene. Ostalo je još da se riješe stvari na nivou bilateralnih sporazuma tako da će i tu biti akcent mog djelovanja. Svakako, mi moramo zaštititi domaće proizvođače poljoprivrednih proizvoda uvažavajući obaveze koje smo preuzeli po SSP-u, CEFTA-i i ostalim sporazumima. U tom pravcu moramo naći model da bismo zaštitili domaću proizvodnju i da u argumentovanom i korektnom razgovoru s poslovnom zajednicom, koja je veoma razvijena u BiH, mislim prije svega na trgovačke lance, pokušamo osigurati da taj dio robe završava na našem tržištu", kazao je Košarac.

Novi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ističe da se mora razviti mnogo viši stepen povjerenja među institucijama u BiH, podsjećajući da je i u rizicima za implementaciju Programa rada za 2020. godinu navedeno da je problem loša komunikacija različitih nivoa vlasti u BiH.

"Smatram da ću značajnu energiju utrošiti na to da s resornim ministrima u entitetskim vladama razvijemo dimenziju povjerenja i da na temelju argumenata i standarda koje moramo pratiti, dolazimo do rješenja koja će biti u interesu građana Bosne i Hercegovine", rekao je Košarac.

Košarca smo pitali i da li podržava težnje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da se politička pitanja rješavaju izvan Vijeća ministara BiH. On je odgovorio da će Vijeće ministara BiH uložiti energiju kako bi se vratilo povjerenje među različitim nivoima vlasti.

"U tom kontekstu je i sam predsjedavajući najavio periodične sastanke vlada entiteta i Vijeća ministara BiH. Mislim da je to dobar model za razgovor i pronalazak rješenja koja su tehnički operativna. Za politička pitanja definitivno postoje druge institucije u kojima će se razgovarati o otvorenim političkim pitanjima. Naravno, Vijeće ministara BiH neće moći biti izolovano od toga, ali mi želimo energiju usmjeriti na ona tehnička, organizaciona i reformska pitanja", kazao je Košarac.

Bivši ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović često je bio kritikovan zbog zapošljavanja kadra SDS-a u Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, odnosno same unutrašnje organizacije ministarstva.

"Ja ću već danas imati sastanak u ministarstvu i danas se vrši primopredaja. Ne bih da komentarišem djelovanje Mirka Šarovića po toj osnovi. Imam mnogo ulaznih informacija iz ministarstva i mislim da u ministarstvu postoje kompetentni ljudi koji su dugo tu. Oni imaju kredibilitet, a za mene je iznimno važan timski rad. Sigurno ću raditi na visokom stepenu saradnje i timskom radu u ministarstvu", rekao je Košarac.

Zaključio je riječima kako je portfolio Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH širok i da u ministarstvu rade pomoćnici koji su više od deset godina zaposleni u ministarstvu te da taj ljudski kapital treba iskoristiti.

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING