INFO

  • ZEMLJOTRES JAČINE 5,4 STEPENA POGODIO IRAN, NEMA ŽRTAVA
  • CESTE FEDERACIJE BIH: VIŠEMILIONSKA ULAGANJA U CESTOVNU INFRASTRUKTURU UNSKO- SANSKOG KANTONA
  • IOM OSTAVLJA GRANICU BIH SA SRBIJOM NEZAŠTIĆENOM
  • GODIŠNJICA SMRTI SRĐANA ALEKSIĆA: HUMANOST I LJUDSKOST NADA ZA BUDUĆE GENERACIJE
  • U TOKU REKONSTRUKCIJA BIHAĆKOG CENTRA ZA SOCIJALNI RAD
  • USK: STRUKOVNA ZANIMANJA SVE TRAŽENIJA
  • NA LISTI OD 180 ZEMALJA SVIJETA, PREMA INDEKSU PERCEPCIJE KORUPCIJE U 2019., BiH SE NALAZI NA 101. MJESTU
  • ZVANIČNO UPUĆEN ZAHTJEV INZKU DA NAMETNE IZMJENE KRIVIČNOG ZAKONA O NEGIRANJU GENOCIDA
  • VRIJEME SUTRA: UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO

MOJ KALENDAR IMUNIZACIJE: BESPLATNA APLIKACIJA KAO POUZDANA POMOĆ RODITELJIMA I STARATELJIMA DJECE

- Federalni zavod za javno zdravstvo i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u saradnji sa UNICEF-om predstavio je ovih dana aplikaciju „Moj kalendar imunizacije“ koja je namijenjena roditeljima i starateljima djece, kako bi im olakšali snalaženje u rasporedu vakcinisanja, odnosno obezbijedili najnovije naučne informacije o cjelokupnoj imunizaciji

MOJ KALENDAR IMUNIZACIJE: BESPLATNA APLIKACIJA KAO POUZDANA POMOĆ RODITELJIMA I STARATELJIMA DJECE

SARAJEVO, 1. juna - Ova besplatna aplikacija prvenstveno služi za podsjećanje na zakazane termine, odnosno raspored vakcinisanja. Krajnji cilj je pomoć roditeljima u selektiranju pravih i istinitih informacija o imunizaciji i vakcinama, kako bi se odlučili u pravo vrijeme donijeti dobru odluku za dijete. Aplikacija za kalendar imunizacije dostupna je na sva tri zvanična jezika u BiH i sadrži adrese svih domova zdravlja, informacije o sastavu vakcina, ali i proizvođačima.

Geeta Nayaran, predstavnica UNICEF-a u našoj zemlji kaže kako roditelji u BiH ponekad nisu sigurni u pogledu imunizacije zbog previše izvora i informacija i izbora onog što je tačno i istinito. Upravo s tim u vezi, naglašeno je da je dodatna važnost predstavljanja ovakve aplikacije i u tome što je epidemiološka situacija u BiH ovih dana zakomplicirana porastom broja oboljelih od morbila.

Sanjin Musa, predstavnik Zavoda za javno zdravstvo FBiH kaže kako je u drugoj polovini mjeseca maja evidentirano 1030 oboljelih od morbila od čega su većina djeca, i to  u opsegu od 50 % djeca mlađa od 5 godina, koja su i najugroženija populacija. Osim individualne zaštite, važan je i kolektivni imunitet, zbog čega se vakcinišu i djeca iz migrantskih porodica, a koja nisu vakcinisana u nekoj od zemalja kroz koje su prošli. Kako navodi Musa, djeca iz migrantske i izbjegličke populacije su uključena po bh. programu u proces imunizacije, a što se obavlja vakcinacijom u domovima zdravlja.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING