MLADI LJUDI I STARE DILEME: NA IZBOR IZMEĐU POLJOPRIVREDE I BOLJEG ŽIVOTA DRŽAVA MOŽE PRESUDNO UTICATI

- Ministarstvo poljoprivrede USK, po prvi put ove godine je dodijelilo poticajna sredstva za mlade u poljoprivredi. Prvi potpisani ugovori za njih 23 znači priliku za posao, ali i nadu da će u narednom periodu ostati u BiH, što je i bio cilj ovog projekta. Jedan je to od načina opstanka, ali i razvoja agrara u kojem nažalost kao i ostalim sektorima sve više fali radne snage. Problem će biti još izraženiji s obzirom da je prema zvaničnim podacima, USK od 2017. godine napustilo preko 40.000 ljudi, a taj trend se nastavlja i dalje...

  • AUTOR: rtvusk
  • 18.11.2019 - 17:38
  • 181

SANSKI MOST, 18. novembra – Biti poljoprivrednik, bez obzira na godine iskustva u tvornici pod otvorenih i surovim nebom, jeste sam po sebi težak životni poziv i zadatak. Između brojnih primjera izdvojili smo one koji sami po sebi dostatno govore o izazovima i dilemama pred kojima se nalaze poljoprivredni proizvođači na ovom prostoru.

Enes Tatarević posljednjih 20 godina je u poljoprivredi i sa skoro 50 grla, te 11.000 litara mlijeka jedan je od većih poljoprivrednih proizvođača u Sanskom Mostu. U ovaj posao je bila uključena cijela porodica, sve dok jedan od Enesovih sinova nije otišao u Njemačku. To je praksa koja se nažalost nastavlja i dalje i to ne samo u ovoj općini. Uz podršku u pokretanju posla, povećanje plaća glavni je način da se zadrže radnici. Smatra to i Senad Halilović koji u Sanskom Mostu ima farmu za proizvodnju konzumnih jaja.

Više o ovoj temi donosimo u večerašnjem TV Dnevniku u 19,00 sati...


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING