MLADE SNAGE U GRANIČNOJ POLICIJI

- U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru, stotinu kadeta Granične policije promovirano je u čin "policajac". Kako Graničnoj policiji BiH nedostaje 450 policijskih službenika, koji bi bili angažirani u poslovima nadzora i graničnih provjera nove mlade snage svakako će imati značajnu ulogu u kontroli migracija i migratntske krize općenito

  • AUTOR: rtvusk
  • 28.03.2019 - 17:13
  • 274

BIH, 28. marta - Najbolji,  u redu od oko 2000 kandidata , za nekoliko dana obavljat će dužnosti policijskog službenika Granične policije BiH. Čast je to i ono zbog čega možete biti ponosni,  poručio je na svečanoj promociji Slobodan Krstić, pomoćnik ravnatelja Granične policije BiH. 


"GP BiH ima probleme vezane za postupanje prema ogromnom broju stranih državljana koji pokušavaju ili ilegalno prelaze državnu granicu tako da će ovih stotinu policajaca, uz sve policijske poslove koji su u nadležnosti GP-a, također biti direktno uključeno u aktivnosti vezane za migracije, kontrolu migracija i migrantsku krizu općenito", kazao je Krstić.

Za vrijeme trajanja obuke s kadetima je održano 1.336 nastavnih sati podijeljenih u tri nastavne faze, i to teorijska nastava s praktičnim vježbama, stručno-operativna obuka te situacijska nastava. Opći uspjeh ove, jedanaeste generacije policajaca je 3,63, odnosno vrlodobar. Direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Branko Vukoja kazao je kako su kadeti uspješno savladali sve zadatke i predmete tokom svoje obuke. Sada ih, najvjerojatnije već od 1. aprila, čeka težak posao.

 

"Možemo kazati kako će ovi policajci značajno pojačati operativni sastav GP BiH. Danas se od policajca traži puno više teoretskog znanja i praktičnih vještina nego prije. Policajac mora dobro vladati i pravom i kriminalistikom i računarima, a također mora biti spreman primijeniti tehnike odbrane, napada, upotrijebiti vatreno oružje i sve drugo što je potrebno da bi uspješno obavljao poslove policijskog službenika, tako da naše nove policajce čeka vrlo težak i zahtjevan posao", kazao je Vukoja.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Mate Miletić kazao je kako se kadeti, odnosno policajci u narednom periodu moraju nastaviti usavršavati jer će sve ono što su naučili kroz nekoliko godina biti zastarjelo.

Moraju biti pravedni i ispravni u svojim postupcima, poštovati i cijeniti svakoga, ali raditi isključivo u skladu sa zakonom", kazao je Miletić.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING