MJESEC RAMAZAN NASTUPA: SUTRA PRVI DAN POSTA

- Večeras nastupa Ramazan - mjesec objave, a izlaskom sunca sutra, u ponedjeljak, 6. maja počinje prvi dan posta ovog svetog mjeseca. Post predstavlja treći stub Islama, a večerašnjom teravijom Muslimani će širom svijeta ući u Ramazan. Ramazan je odabrani mjesec zbog svog značaja u historiji Islama, jer je u njemu počela objava Kur'ana i to 611.godine, a završena je smrću poslanika Muhameda alejhiselam 632. godine. Mjesec posta zauzima središnje mjesto u muslimanskoj duhovnoj i ukupnoj tradiciji

  • AUTOR: rtvusk
  • 05.05.2019 - 17:04
  • 302

SVIJET, 5. maja - Ramazan, mjesec objave i posta, središnje je mjesto u muslimanskoj duhovnoj i ukupnoj tradiciji i zato je to vrijeme afirmiranja vjerskih, tradicijskih i kulturnih vrijednosti, te posebno pokazati pažnju prema pojedincu, ciljanim grupama i zajednici u cjelini. Mjesec je to posta i ibadeta, duhovnog preporoda, tjelesnog očišćenja, socijalnog i društvenog ozračja.

Post je poznat i postoji u svim religijama, ali je u Islamu najviše naglašavan njegov socijalni aspekt – više se pomaže i dijeli potrebnima, siromašnima, ali i bliskim ljudima. Post obnavlja i tijelo, zdravstveno je utemeljen. Sam po po sebi je moćno sredstvo za čišćenje uma i tijela.

U Ramazanu se zato razmišlja, čita, ponavlja s razlogom jer je to mjesec dobrih djela i mjesec oprosta. U ovom će Ramazanu vjernici širom svijeta postiti i do dvadeset sati dnevno. Od deset sati u Australiji, do osamanest u Evropi, šesnaest na Arabijskom poluotoku do dvadeset u Skandinaviji. I našem području biće organizirane brojne vjerske, kulturno-zabavne i tradicijske aktivnosti s naglaskom na aktivnosti u borbi protiv kocke.

Zbog svega što znači i donosi Ramazan – živjeli u postu ili ne – tijelu će dati okrijepu, a duši mir.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING