INFO

  • POLJOPRIVREDA I KLIMATSKE PROMJENE: SNIJEGA NI NA VIDIKU, A PRIJEKO JE POTREBAN BILJKAMA
  • BIHAĆ: VOZAČI I AUTOMEHANIČARI TRADICIONALNO OBILJEŽILI 15. JANUAR
  • ŽELE BOLJU ZAŠTITU OKOLIŠA: HILJADE POLJOPRIVREDNIKA PROTESTIRALE U CENTRU BERLINA
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI OBLAČNO SA PRIJEPODNEVNIM PADAVINAMA
  • BIHAĆ: POTPISAN UGOVOR ZA IZGRADNJU SISTEMA ZA NAVODNJAVANJE
  • ODRŽAN IZBOR NAJBOLJIH SPORTISTA USK ZA 2019. GODINU: EDIN VUČELJ NAJUSPJEŠNIJI SPORTISTA
  • IZUMIRANJE DINOSAURA: KRIVAC JE UDAR ASTEROIDA
  • BIHAĆ: ROTARY CLUB DONIRAO VRIJEDNA NOVČANA SREDSTVA UMJETNIČKOJ ŠKOLI
  • MUHAMED BERBEROVIĆ NOVI ŠEF STRUČNOG ŠTABA BIHAĆKOG JEDINSTVA
  • KANTONALNI SUD U BIHAĆU: NASTAVLJENO SUĐENJE EMDŽADU GALIJAŠEVIĆU

MJESEC RAMAZAN NASTUPA: SUTRA PRVI DAN POSTA

- Večeras nastupa Ramazan - mjesec objave, a izlaskom sunca sutra, u ponedjeljak, 6. maja počinje prvi dan posta ovog svetog mjeseca. Post predstavlja treći stub Islama, a večerašnjom teravijom Muslimani će širom svijeta ući u Ramazan. Ramazan je odabrani mjesec zbog svog značaja u historiji Islama, jer je u njemu počela objava Kur'ana i to 611.godine, a završena je smrću poslanika Muhameda alejhiselam 632. godine. Mjesec posta zauzima središnje mjesto u muslimanskoj duhovnoj i ukupnoj tradiciji

MJESEC RAMAZAN NASTUPA: SUTRA PRVI DAN POSTA

SVIJET, 5. maja - Ramazan, mjesec objave i posta, središnje je mjesto u muslimanskoj duhovnoj i ukupnoj tradiciji i zato je to vrijeme afirmiranja vjerskih, tradicijskih i kulturnih vrijednosti, te posebno pokazati pažnju prema pojedincu, ciljanim grupama i zajednici u cjelini. Mjesec je to posta i ibadeta, duhovnog preporoda, tjelesnog očišćenja, socijalnog i društvenog ozračja.

Post je poznat i postoji u svim religijama, ali je u Islamu najviše naglašavan njegov socijalni aspekt – više se pomaže i dijeli potrebnima, siromašnima, ali i bliskim ljudima. Post obnavlja i tijelo, zdravstveno je utemeljen. Sam po po sebi je moćno sredstvo za čišćenje uma i tijela.

U Ramazanu se zato razmišlja, čita, ponavlja s razlogom jer je to mjesec dobrih djela i mjesec oprosta. U ovom će Ramazanu vjernici širom svijeta postiti i do dvadeset sati dnevno. Od deset sati u Australiji, do osamanest u Evropi, šesnaest na Arabijskom poluotoku do dvadeset u Skandinaviji. I našem području biće organizirane brojne vjerske, kulturno-zabavne i tradicijske aktivnosti s naglaskom na aktivnosti u borbi protiv kocke.

Zbog svega što znači i donosi Ramazan – živjeli u postu ili ne – tijelu će dati okrijepu, a duši mir.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING