MINISTAR SIGURNOSTI MEKTIĆ: DO DANAS LOŠA SARADNJA I KOMUNIKACIJA, OD SUTRA ZAJEDNIČKI U RJEŠAVANJU PROBLEMA

- Povodom migrantske krize u Bihaću je danas boravio ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić. On je iza zatvorenih vrata održao sastanak sa premijerom USK, Mustafom Ružnićem, policijskim komesarom Mujom Koričićem, te predstavnicima IOM-a. Nakon toga bez mogućnosti postavljanja pitanja novinara, data je zajedniča izjava. Pri tom je kazano, da su današnji dogovori urodili plodom u smislu, stavljanja migranata pod kontrolu, regulisanja državnih granica i rute prema Bihaću, odnosno USK. Premijer Ružnić se, uprkos protestima građana, zahvalio svima na dosadašnjem strpljenju i humanom pristupu onima koji su se zatekli ovdje

  • AUTOR: rtvusk
  • 23.10.2018 - 18:07
  • 549

USK, 23. oktobra – Do sada je postojala loša saradnja i komunikacija između državnog i kantonalnog nivoa te lokalnih zajednica na prostoru USK, istakao je ministar Mektić. Današnjim dogovorom, tvrdi, problemi će se početi rješavati koordinirano. Priznaje da naša država neće moći značajnije utjecati na migrantsku krizu globalnog karaktera, ali je njena dužnost da pored obaveze uvažavanja  ratifikovane međunarodne  konvencije, obezbijede normalan život svim građanima.  

Dogovoreno je da se najkasnije do sutra definiše prostor za  privremeni smještaj u Bihaću, sa strogim kućnim redom, kako bi se migranti sklonili sa ulice, iz parkova i privatnih smještaja te kako ne bi utjecali na bezbjedonosnu situaciju građana. Složili su se da je neophodno kontrolisati čitavu rutu dolaska migranata u USK, tako što će od sutra početi s radom prihvatni centar u bivšoj kasarni Ušivak u Hadžićima. Tako će se, tvrde, redukovati kretanje migranata nakon njihovog ulaska u Bosnu i Hercegovinu, prema Bihaću, da ne bi postao sabirni centar. Tu će se, ističu, vršiti njihova registracija, uzimanje biometrijskih podataka i izjava o uzimanju azila.

Prihvatanje migranata i općenito stranaca u privatni smještaj je protivzakonito i karakteriše se kao krivično djelo, te će se ubuduće vršiti provjere i u ovom segmentu. Kada je zdravstvena zaštita u pitanju, prisutna su kažu, brojna nesnalaženja, ali i nepoštivanja pravila u realizaciji nadležnosti, što će se rješavati na narednim sastancima u saradnji sa  UNHCR-om.Nastala situacija može se kontrolisati, te očuvati dostojanstvo građana i migranata, ukoliko se u nju koordinirano uključe svi nosioci odgovornih funkcija, mišljenja je premijer Mustafa Ružnić.

U IOM –u kažu da je njihova namjera pomoći bh. vlastima u regulisanju smještaja, hrane i odjevnih predmeta migrantima, kako bi se na neki način odužili građanima. Ponudili su tvrde i njihovo premještanje na druge lokacije, zbog smanjenja pritiska na lokalnu zajednicu.

Nakon obraćanja novinarima, prisutni su nastavili radni sastanak iza zatvorenih vrata. Nažalost, nisu nam dali priliku pitati zašto već ranije nisu obezbijedili državne granice, kada su unaprijed znali posljedice globalne migrantske krize, niti su šta uradili po pitanju stvaranja rute prema USK, koji je već duže vremena od strane državnih organa prepušten sam sebi.

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING