INFO

  • BIHAĆ: MJEŠTANI ŽEGARA U EKOLOŠKOJ AKCIJI NA VOJNOM BAZENU
  • WHO PRIKUPLJA 675 MILIONA DOLARA ZA BORBU PROTIV KORONA VIRUSA
  • NE ODUSTAJU: GRAĐANI MOSTARA PONOVO BLOKIRALI DEPONIJU UBORAK
  • MUŠKARAC U ITALIJI UMRO OD KORONAVIRUSA, SVE VIŠE ZARAŽENIH
  • SELEKTOR DUŠAN BAJEVIĆ O BARAŽU ZA EURO: VJERUJEM U SVOJE IGRAČE I REPREZENTACIJU
  • BIHAĆ: ZASJEDALE SKUPŠTINE HVIDRA-E USK I GRADA BIHAĆA
  • CRVENI KRIŽ ITALIJANSKE POKRAJINE LOMBARDIJE DOPREMIO VRIJEDNU POMOĆ U BIHAĆ
  • CAZIN: CRVENI KRIŽ SVEČANO DODIJELIO ZAHVALNICE DOBROVOLJNIM DARIVAOCIMA KRVI
  • SPOMENIK VREMENU: JEZERSKI STARI I PRKOSNI GRAD
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UGLAVNOM SUNČANO VRIJEME

MINISTAR DŽINDIĆ O CIJENAMA PRIRODNOG GASA: POSTOJI PROSTOR ZA UŠTEDE

- U prostorijama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održana je konferencija za medije u vezi sa cijenom prirodnog gasa, kojoj su prisustvovali ministar rudarstva, industrije i energetike Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Džindić i direktor kompanije BH-Gas Jasmin Salkić

MINISTAR DŽINDIĆ O CIJENAMA PRIRODNOG GASA: POSTOJI PROSTOR ZA UŠTEDE

SARAJEVO, 10. juna  – Vlada FBiH je spremna i predložila je nekoliko modela rješenja pomoći Vladi Kantona Sarajevo s ciljem iznalaska najboljeg rješenja u vezi cijenama prirodnog gasa, izjavio je danas u Sarajevu ministar rudarstva, industrije i energetike Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Džindić.

U prostorijama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održana je konferencija za medije u vezi sa cijenom prirodnog gasa, kojoj su prisustvovali ministar rudarstva, industrije i energetike Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Džindić i direktor kompanije BH-Gas Jasmin Salkić, a istaknuto je da postoji prostor za uštede.

Džindić je tom prilikom iznio podatke povodom povećanja veleprodajne cijene prirodnog gasa s primjenom od 1. maja 2019.

Dodao je kako BH -Gas prema privredi ima cijenu 660 KM po 1.000 kubnih metara, dok Sarajevogas prema industriji ima cijenu od 890 KM.

Upitao je zašto cijene nisu jednake.

Osvrnuo se i na distributivnu maržu te kazao kako ona iznosi 0,03 KM po kubnom metru za BH Gas, a 0,12 KM za Sarajevogas.

”Sarajevogas ima 400 posto veću distributivnu maržu od BH Gasa”, rekao je Džindić.

Grafički su predstavljene i cijene gasa za domaćinstva, a izvor su podaci Eurostata, a na tabeli je vidljivo kako se BiH nalazi na petom mjestu sa začelja, s cijenom od 575 KM prije povećanja. Iza BiH su Mađarska, Moldavija, Ukrajina i Turska.

Dodao je kako zemlje u susjedstvu imaju veće cijene od BiH.

Pojasnio je kako na povećanje cijene utiče i ratni dug i fiksni ugovor na osnovu kojeg se otplaćuje cijena pet dolara po 1.000 kubnih metara na račun ruskog duga za vrijeme rata u BiH.

On je dodao kako je ranije na sastanku Vlade KS objašnjeno koji je put da bi se u budućnosti moglo uticati na formiranje cijene ili eventualno na cijenu.

Džindić je kazao kako su Sarajevogas i Toplane 2015. trebale otići u stečaj, ali tada je napravljen sporazum o reprogramu svih dugova, a oprošteno je 30 miliona KM kamata kako bi se spasila ova dva preduzeća i pomogli da ove tri kompanije sihronizovano djeluju ne na štetu građana i privrede. 

”Vlada FBiH je spremna i predložila je nekoliko modela rješenja pomoći Vladi KS i ta dva preduzeća da uđu u reorganizaciju i uređenje te dvije kompanije i iz toga će se proizvesti najbolji rezultat pomoći i podrške Kantonu, građanima i privredi”, smatra Džindić. 

Ukazao je na problem velike razlike u marži između Sarajevogasa i BH - Gasa te ukazao na mogućnosti uštede. 

”Vlada FBiH će pratiti dalji rast ili pad od ulazne fakture. Nama od toga zavisi formiranje cijene“, rekao je Džindić.

Dodao je kako je Vlada KS dobila prijateljske savjete gdje se mogu napraviti uštede, a razgovarano je i o otplati ruskog duga koji ima određeni uticaj na finalnu cijenu.

”Sarajevogas i Toplane mogu veoma lako zaobići Vladu Federacije i BH Gas. Ja sam to predložio kao jedan od načina rješenja. Nabave plin od drugog dobavljača i njemu plate, ne plate BH Gasu. Preduslov za tu operaciju je da isplate dug. Ne možete biti nekom dužni, a paralelno s tim ići tražiti drugog dobavljača“, rekao je Džindić.

Kazao je kako ako je Vlada FBiH smanjila cijenu prema distributivnim kompanijama, one moraju poštovati to i proslijediti prema građanima.

Jasmin Salkić se osvrnuo na marže i kazao kako postoji prostor za uštede.

“Bitno je da industrija koja radi na BH-Gasu ima potrošnju troduplo veću nego što ima kompletna industrija u KS”, rekao je Salkić. 

Salkić je kazao kako će se tarifni sistem, koji će se u budućnosti mijenjati prema evropskim direktivama, morati promijeniti i unutar kantona.

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING