MILOVAN KARAKAŠ OSUĐEN NA DVIJE I PO GODINE ZATVORA

- U obrazloženju presude je istaknuto da su u obzir uzete olakšavajuće okolnosti kao što su loše imovinsko stanje optuženog, vremenski period koji je prošao od počinjenja djela, te da nije sam poduzimao radnje

Optuženi nije prisustvovao izricanju presude
  • AUTOR: Darmin Hadžić
  • 19.05.2017 - 18:04
  • 445

BIHAĆ, 19. maja – Milovan Karakaš bivši pripadnik Vojske bosanskih Srba, pred kantonalnim sudom u Bihaću osuđen je na dvije godine i šest mjeseci zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Karakaš se tereti da je u junu 1992. godine u Sanskom Mostu zlostavljao Zikriju Bahtića.

Sa još trojicom pripadnika Vojske bosanskih Srba udarao je šakama, nogama, palicama i kundacima pušaka Zikriju Bahtića. Nakon što bi kratko izgubio svijest, polijevali su ga vodom i dizali kako bi ga ponovo nastavili zlostavljati. Bahtić je zadobio mnogobrojna povrede zbog kojih nije mogaohodati niti govoriti. Oštećeni Bahtić presudom nije zadovoljan.

„Krivica je dokazana, okrivljeni je priznao djelo, nije izrazio kajanje i dalje se ponašao drsko i bezobrazno. Znam da je bio nagovoren od drugih ljudi, ali nije morao u tolikoj mjeri tući. Tražio sam da me ubiju, nisu htjeli. Kaznom nisam zadovoljan, pa ću sugerisati tužiocu da podnese žalbu“, kaže Bahtić.

S obzirom da prisustvo optuženog nije bilo obavezno na izricanju presude, on se nije ni pojavio. Njegov advokat Almir Smajić je istakao da će uložiti žalbu.

„Moj branjenik i ja smo očekivali oslobađajuću presudu, međutim dok ne dobijemo pismeni otpravak, ne možemo ništa komentarisati. Ono što možemo reći je da će odbrana uložiti žalbu na ovu presudu“, kaže advokat optuženog.

U obrazloženju presude je istaknuto da su u obzir uzete olakšavajuće okolnosti kao što su loše imovinsko stanje optuženog, vremenski period koji je prošao od počinjenja djela, te da nije sam poduzimao radnje. Zbog lošeg imovinskog stanja Karakaš je oslobođen i plaćanja sudskih troškova, a žalbu može uputiti Vrhovnom sudu u roku od 15 dana.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING