MILIONER PRAMOD MITTAL ISPITAN U TUŽILAŠTVU U TUZLI, SLIJEDI ODLUKA O ODREĐIVANJU PRITVORA

- Milioner Pramod Mittal, predsjednik Nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) koji je uhapšen prekjučer, zbog sumnje na počinjenje jednog od najtežih oblika privrednog kriminala, ispitan je danas u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona

  • AUTOR: klix.ba
  • 25.07.2019 - 12:37
  • 114

TUZLA, 25.JULI - Pored Mittala uhapšeni su još i član Nadzornog odbora Rajib Dash i generalni direktor kompanije Paramesh Bhattacharyya koji su takđer saslušani, potvrdio je za Klix.ba kantonalni tužilac Ćazim Serhatlić.

"Njegovo (Mittalovo, op.a.) ispitivanje u svojstvu osumnjičenog je završeno, kao i ostalih osumnjičenih u ovom predmetu. U narednih sat vremena sudu će biti podnesen prijedlog za određivanje pritvora. Sud će u toku dana najvjerovatnije zakazati ročište za njihovo izjašnjenje, a nakon toga slijedi sudska odluka", rekao nam je Serhatlić.

 

Ko je Pramod Mittal: Brat jednog od najbogatijih ljudi na svijetu osumnjičen za kriminal u BiH

Istragom zbog kriminala u GIKIL-u obuhvaćeno je šest osoba, a uhapšenoj trojici se na teret stavlja krivično djelo organizovani kriminal uz zloupotrebu položaja i ovlasti u poslovanju. 

Iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli su kazali da, ukoliko se dokaže da su krivi, prijeti im kazna zatvora u ukupnom trajanju do 45 godina.

Prema informacijama Tužilaštva TK koje su iznesene u javnosti, u periodu od 2006. do 2015. godine iz GIKIL-a je na sumnjiv način izvučen 21 milion KM u gotovini koji je putem takozvanih menadžerskih ugovora završio u kompaniji GSHL, koja je u vlasništvu milionera Pramoda Mittala.

Hapšenju ove tri osobe koje su porijeklom iz Indije, doprinijele su i prijave radnika koji su Tužilaštvu TK upućivali sumnju na kriminalne radnje u GIKIL-u, odnosno nezakonito izvlačenje kapitala iz ove lukavačke kompanije. 

Nedavno su istražitelji spriječili pokušaj ilegalnog izvlačenja novca u iznosu od skoro tri miliona dolara.

Istraga se vodi i protiv bivšeg direktora GIKIL-a Debashisha Gangulyja za kojim je raspisana potjernica te Vehida Mešića i Faika Buševca koji su bili odgovorne osobe u KHK Lukavac prilikom zaključivanja štetnog ugovora o ulasku GSHL-a u GIKIL.

 

 

 


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING