MIGRANTSKA KRIZA: UPRKOS MJERAMA DRŽAVE, MIGRANTI I DALJE PRISTIŽU U BIHAĆ I DOVODE U PITANJE MOGUĆNOST NJIHOVOG ZBRINJAVANJA

- Selam Midžić, sekretar Crvenog križa kaže kako Crveni križ grada Bihaća raspolaže svim kapacitetima, ljudstvom i kuhinjom, ali im nedostaju namirnice koje trebaju stizati u kontinuitetu kako bi ostvarili zalihe i migrantima svakodnevno bili u mogućnosti osigurati topli obrok

  • AUTOR: rtvusk
  • 21.05.2018 - 16:45
  • 2149

BIHAĆ, 21. maja - Sve veći broj migranata u gradu Bihaću usložnjava i onako tešku humanitarnu situaciju čiji teret najviše podnose volonteri Crvenog križa Grada Bihaća koji kuhaju ručak za trenutno četiri stotine osoba i pružaju smještaj za više od dvije stotine migranata. Zdravstvenu zaštitu pružaju im medicinari Doma zdravlja Bihać. I volonteri Crvenog križa i zdravstveni radnici od institucija vlasti Federacije i države BiH očekuju pomoć i podršku u rješavanju problema zbrinjavanja migranata jer se s njima sami više ne mogu nositi.

Iako je Međunarodna organizacija za migracije volonterima Crvenog križa grada Bihaća pomogla u prihvatu i smještaju migranata osiguravši im kvalitetnije higijenske uslove za normalan život, u rješavanje ostalih potreba migranata nisu se uključile nadležne institucije. U Gradskoj upravi Bihaća kažu kako za pomoć u zbrinjavanju migranata u budžetu nemaju predviđena sredstva pa stoga nisu u mogućnosti financirati rad prihvatnog centra. Osigurali su sredstva za priključak električne energije u bivšem Đačkog doma u Borićima. Odlukom Vlade USK-a Kantonalno ministarstvo zdravstva i socijalne politike za zdravstvenu zaštitu migranata domovima zdravlja u Bihaću i Velikoj Kladuši osigurali su iznos od 5.000 KM.

Ministar zdravstva Hazim Kapić naglašava kako je migrantska kriza problem državnog vrha, odnosno, Ministarstva sigurnosti, a na lokalnom nivou, kaže,  mi smo žrtve toga procesa koji se ovdje događa.

I dok se za migrantsku krizu čeka na odlučan stav Vijeća ministara i konkretna rješenja problema migranata u tranzitu kroz ovo područje Bosne i Hercegovine, humanitarne organizacije, poput Crvenog križa i udruženja građana, trude se nahraniti migrante i pružiti im smještaj dostojan čovjeka. Četiri stotine migranata koje hrane volonteri Crvenog križa alarmantan je broj i zahtjeva uključivanje svih institucija u njihovo zbrinjavanje. 

Volonterima Crvenog križa osiguranjem kruha i ostalih namirnica pomaže Javna kuhinja „Imaret“ RO „Merhamet“ Bihać.

Selam Midžić, sekretar Crvenog križa kaže kako Crveni križ grada Bihaća raspolaže svim kapacitetima, ljudstvom i kuhinjom, ali im nedostaju namirnice koje trebaju stizati u kontinuitetu kako bi ostvarili zalihe i migrantima svakodnevno bili u mogućnosti osigurati topli obrok. 

 

 

 

 

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING