MIGRANTSKA KRIZA: U POSLJEDNJIH GODINU DANA SAMO U BIHAĆU SPREMLJENO VIŠE OD MILION OBROKA

- S obzirom na to da je tokom ove godine znatno povećan broj ilegalnih migranata koji pokušavaju ući na teritoriju BiH u odnosu na raniji period, Državna granična policija BiH planira maksimalno ojačati prisustvo svojih službenika u zonama koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku.To ujedno znači i više posla za aktiviste Crvenog križa koji od početka krize vode brigu o migrantima, prvenstveno njihovoj ishrani. U posljednjih godinu dana samo u Bihaću spremljeno je više od milion obroka (VIDEO)

  • AUTOR: rtvusk
  • 03.04.2019 - 16:12
  • 365

BIHAĆ, 3. aprila -  Društvo Crvenog križa BiH od prošle je godine glavni nosilac brige o migrantima. Najveći dio tereta nose aktivisti ove humanitarne organizacije  u Bihaću. Prvi su priskočili u pomoć i , u tada improviziranom kampu Đačkog doma u Bihaću,  osigurali obroke za ove ljude. Priprema, isprva nekolika stotina,  prerasla je na desetine  hiljada obroka. Osim humanitarnih i donacija koje šalju društva crvenog križa, pomoć im pruža i IOM.

Korisnicima prihvatnih centara servira se doručak, ručak i večera uz užinu, što na dnevnoj bazi iznosi 5.000 obroka.  Procjena je da je u Bihaću od početka dolaska migranata napravljeno više od milion obroka.U Društvu Crvenog križa BiH svjesni su da će migrantska kriza i dalje biti fokus njihovog djelovanja. S tim u vezi poduzeće hitne mjere, a pomoć očekuju i od  međunarodne  federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Crveni križ ima više od 7.000 volontera na području BiH. Njihov broj na području Bihaća, s obzirom na potrebe,  nije dovoljan .

Put BiH, a potom USK-a, krenule su na hiljade migranata. Nikom neće biti lako nositi se sa problemima koji oni sobom nose, policiji koja mora održati sigurnost i Crvenom križu koji provodi humanu misiju pomoći ovim ljudima.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING