MIGRANTSKA KRIZA: U AKTUELNOM VALU PREMA USK I DALJE SE NE BILJEŽI PAD BROJA MIGRANATA

- Prije dvije noći u Bihać je iz Sarajeva talgo vozom pristiglo 149 migranata. Posljednjih dana dolasci su sve brojniji što pokazuje da mjere u odvraćanju njihovog dolaska nisu dovoljne te ih ipak sve veći broj za cilj svog puta imaju Bihać. Kantonalni MUP svakodnevno provodi mjere koje je donijela Operativna grupa za pitanje migracija o njihovom prihvatanju i smještaju u privremeni centar Vučjak u kojem ih trenutno boravi oko 550

  • AUTOR: rtvusk
  • 12.07.2019 - 16:47
  • 252

BIHAĆ, 12. juli - U posljednjih nekoliko dana MUP USK u privremeni centar na Vučjaku s područja grada izmjestio je 350 migranata.

U ovom trenutku radi se s raspoloživim kapacitetima i s ciljem očuvanja sigurnosti građana evidentiranjem i izmještanjem svih migranata izvan grada. Nadležnost nad migrantskim centrima Borići i Sedra u Bihaću, kako je najavljeno, trebala je preći u ruke Službe za poslove sa strancima. Na taj način se očekuje da bude olakšan rad policije.

Da je sigurnost građana ali i migranata na prvom mjestu, potvrđeno je i na sastanku Operativne grupe za pitanje migracija. Unatoč neprihvatanju od strane međunarodnih organizacija Vučjak je ocijenjen kao trenutno najbolje rješenje. Svakodnevno se na Vučjaku stvaraju sve bolji uvjeti za boravak migranata uz veliku pomoć donatora, ali sve to ipak nije dovoljno ističu u Crvenom križu te je ključna veća uključenost svih državnih institucija.

U kom pravcu će se razvijati migrantska kriza nitko trenutno ne može predvidjeti. Činjenica je da USK i Grad Bihać ne mogu sami nositi ovaj teret. Ni u kojem smislu, pa ni onom finansijskom. Stoga se očekuje pomoć prijateljskih organizacija ali i viših nivoa vlasti.  


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING