MIGRANTSKA KRIZA: SAMO JEDAN OD BROJNIH SAVREMENIH SIGURNOSNIH IZAZOVA

- Na svakih 20 kilometara, duž linije od 900 kilometara kopnene ili tkz. zelene granice u našoj zemlji, raspoređen je jedan granični policajac.Uobičajena je to praksa jer isti prosjek imaju i evropske zemlje poput Austrije i Madjarske. Granična policija uz ljudski, nadzor granice vrši i naprednim tehnološkim rješenjima poput dronova i toplinskih kamera. Da bi se osnažili svi resursi ove službe, putem UNDP pomaže i njemačka Vlada sa značajnim sredstvima. Ipak problem bi se trebao rješavati tamo odakle počinje, mišljenje je stručnjaka koji su prisustvovali na nedavnoj održanoj radionici u Velikoj Kladuši

  • AUTOR: rtvusk
  • 18.06.2018 - 09:17
  • 807

VELIKA KLADUŠA, 18. juna - Različite su vrste sigurnosnih izazova s kojima se BIH trenutno susreće. I za vrijeme koje dolazi, predviđanja su da će ih biti još više, od trgovine oružjem i ljudima, do migrantske krize koja postaje alarmantna.

Uz jako dobre kapacitete državnih agencija koji već postoje, nužno je jače povezivanje u lokalnoj zajednici kako bi svi koji žive i kreću se u pograničnim dijelovima znali kako reagirati ovisno od situacije na terenu. Uz to nužno je zapravo djelovati tamo gdje problem nastaje, miišljenje je i profesora s Fakulteta kriminalističkih nauka u Sarajevu koji su uključeni u ovaj projekt EU.   

Prema onom što smatra profesor kriminolog Elmedin Muratbegović, problem je generiran i prenosi se preko "protočnih" granica sa kretanjem migranata prema EU. Problem u ovoj regiji bi se mogao u velikoj mjeri riješiti na granicama Makedonije.

Da Granična policija treba pomoć i ostalih agencija i institucija  potencira i ministar MUP USK Anel Ramić.Time bi i naš kanton bio manje na udaru migranata koji žele doći do EU. Prema njegovom mišljenju, određen broj policijskih službenika se može uključiti u zaštitu granice BiH posebno prema istoku odakle dolazi najveći broj imigranata.

Dok do toga dođe sve raspoložive snage svakodnevno su uključene u praćenje migrantske krize. Kako navodi ministar Ramić, svakodnevno se evidentiraju autobusi koji dovoze od 30 do 60 novih migranata na prostor USK, što potvrđuje da imamo krizu i problem koji treba rješavati.

BIH je kao ostale zemlje u regiji, trenutno zbog migrantske krize izložena nizu  sigurnosnih izazova. Pomoć koja putem evropskih fondova pristize nastavlja se i ubuduće što  je definitivno potrebno  u trenutnoj situaciji.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING