MIGRANTSKA KRIZA: POTVRĐENI ZAKLJUČCI SA PRETHODNE SJEDNICE

- Operativna grupa za nadzor migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu zasjedala je danas poslije podne i tom prilikom potvrdila zaključke donesene na prethodnoj sjednici predstavljeni IOM-u i Ministarstvu sigurnosti BiH. Operativna grupa je danas dogovorila da će sutra biti održan sastanak komesara policije Muje Koričića, ministra unutrašnjih poslova, Nermina Kljajića i premijera Mustafe Ružnića s predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije, koja trenutno upravlja migracijskim centrima u kantonu o mjerama i radnjama koje će biti poduzete u narednom periodu, posebno, u pravcu zaštite djece, maloljetnika bez pratnje i porodica sa djecom. U utorak će u Sarajevu biti održan sastanak Operativne grupe pri Vijeću ministara na kojem će komesar policije USK-a iznijeti zaključke koji budu dogovoreni s predstavinicima IOM-a

  • AUTOR: rtvusk
  • 12.02.2019 - 18:56
  • 357

 BIHAĆ, 12. februara - Članovi Operativne grupe za nadzor migrantske krize USK-a, kako je rečeno, potvrdili su  zaključke donesene na prethodnoj sjednici a koji su predstavljeni IOM-u i Ministarstvu sigurnosti BiH. Policijski komesar Mujo Koričić prisustvovao je jučer sastanku Operativne grupe za upravljanje migracijama pri Vijeću ministara BIH i tom prilikom njene članove upoznao sa stavovima Operativne grupe za nadzor migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu. Osnovni cilj je da se migracije strateški stave pod nadzor države i da se migracijama stratešku upravlja. Na prethodnom sastanku Operativne grupe VM-a predstavljena su tri zaključka.  

Komesar je naglasio kako je posljednji zaključak već djelimično proveden u odnosu na nedavni incident u Biri a jedan broj problematičnih migranata je dislociran s područja USK-a. Na današnjem sastanku Operativne grupe za nadzor migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu dogovoren je sastanak komesara policije Muje Koričića, ministra unutrašnjih poslova, Nermina Kljajića i premijera Mustafe Ružnića s predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije koja trenutno upravlja migracijskim centrima u kantonu.

Nakon toga Operativna grupa će IOM-u iznijeti svoje zahtjeve, ukoliko Ministarstvo sigurnosti zakaže kao i do sada, kazao je komesar Koričić. Ukoliko Ministarstvo sugurnosti i ne preuzme kontrolu nad svim prihvatnim centrima u USK-u, Vlada USK-a, kako kaže kantonalni ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić, bit će tolerantna prema migrantima u centrima Sedra i Đački dom Borići u kojima su smještene porodice sa djecom.

 U utorak će u Sarajevu biti održan sastanak Operativne grupe pri Vijeću ministara na kojem će komesar policije USK-a iznijeti zakljuučke koji budu dogovoreni s predstavinicima IOM-a.  

  

 

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING