MIGRANTSKA KRIZA I REFLEKSIJE

- Sudeći po vijestima u protekla 24 sata, migrantska kriza u našoj zemlji je i dalje u vrhu svih aktuelnosti, a može se uslovno kazati da će i naredni dani biti obilježeni ovom temom...

  • AUTOR: klix.ba, fena, oslobodjenje, AA,rtv usk,
  • 21.06.2019 - 10:39
  • 344

SARAJEVO/BIHAĆ, 21. juna - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na jučer održanoj sjednici u Mostaru usvojila odluku po kojoj će Unsko-sanskom kantonu biti dodijeljeno 4 miliona maraka za pomoć u rješavanju migrantske krize.

Ovo je, kako je navedeno, ujedno realizacija jednog od  pet zaključaka u maju održane tematske sjednice federalnog Parlamenta FBiH o problemu migrantske krize u USK koju je inicirao zastupnik Hamdija Abdić. Sredstva koja će uskoro biti operativna dobit će zdravstvene ustanova i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

S obzirom da se jučer obilježavao Međunarodni dan izbjeglica, na odluku se saopštenjem za javnost i apelom referirao Nezavisni blok. Između ostalog podsjeća se kako je područje Unsko-sanskog kantona najviše zahvaćeno migrantskom krizom koja iz minute u minut donosi nove probleme kako samim migrantima tako i građanima i cijeloj državi Bosni i Hercegovini.

„Ovo je svojevrsna kap u moru. Nama trebaju sistemska rješenja, ravnomjerno raspoređivanje i teret prihvata migranata na prostoru cijele BiH. To vladajuće većine i lideri koji vode državu na federalnom i državnom nivou moraju uraditi. Time bi pokazali barem mrvicu odgovornosti i razumijevanja prema stanju u kojem žive Krajišnici u posljednje vrijeme,“ – navodi se u spomenutom saošptenju Nezavisnog bloka.

Koordinirane akcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK-a i Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, nastavljaju se i dalje. Jučer je izvršeno čak 17 inspekcijskih nadzora. Napisano je kazni u vrijednosti od 14 hiljada maraka. Ove podatke saopštili su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Kada su u pitanju protekla četiri dana, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove izdala je kazni u iznosu od 26 hiljada maraka. Akcija se nastavlja i u narednim danima. Dakle, u pet dana Bišćani koji su ilegalno iznajmljivali smještaj, ili su usluge smještaja pružali ilegalnim migrantima dobili su kazne u vrijednosti 40 hiljada maraka.

Kada je u pitanju ova aktuelna tema, a kako navode pojedini bh. mediji, i grad Tuzla u posljednje vrijeme osjeća sve veći pritisak migrantske krize. Gradsko vijeće Tuzle na sjednici koja će biti održana 27. juna ove godine raspravljat će o problemu sve većeg priliva migranata u ovaj grad. U tematskom dijelu redovne sjednice gradski vijećnici će razmatrati informaciju koja se odnosi na problematiku sve većeg priliva migranata u Tuzlu, odnosno njihov ulazak i boravak u ovom gradu, s prijedlogom mjera za rješenje problema. Na ovaj način lokalna vlast se uključuje u trenutnu situaciju koja je vezana za dolazak stranih državljana, odnosno migranata koji u Tuzlu, najčešće pješke stižu nakon ilegalnog prelaska naše granice sa susjednom Srbijom. Određeni sigurnosni problemi već su zabilježeni u ovom gradu, s obzirom na to da je policija u nekoliko navrata dosad djelovala na terenu. Pored krađa migranti su se međusobno sukobljavali, a tom prilikom došlo je i do povređivanja nekoliko osoba.

Pripadnik Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo jučer je u sarajevskom naselju Briješće na ulici pronašao migranta sa više ubodnih rana koje je zadobio iz još nepoznatih razloga. Kako navode sarajevski mediji, na temelju infoirmacija iz spasilačke službe, njihov pripadnik Omer Semić je po povratku sa redovnih aktivnosti GSS-a naišao na povrijeđenog migranta sa obilnim krvarenjem. Pravovremenom intervencijom migrantu je spašen život a ubodne rane sanirane u Hitnoj pomoći.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je izjava visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, o tome da migrante treba rasporediti na teritoriji RS-a, neozbiljna, te poručila da je njegovo vrijeme iscurilo. "Ako oni nama govore šta treba da radimo, postavlja se pitanje zašto ih ne rasporede u svoje zemlje, nego su odlučili da se ograde zidovima, a da mi zadržimo migrante", istakla je Cvijanović za RTRS. Naglasila je da je Republika Srpska bila jasna i da nema prostora za smještaj migranata.
"Ne možemo da ih zbrinemo u Republici Srpskoj. Problem je bezbjednosni. Također, uz njihovo prisustvo, dolazi i do pojačanog kriminala, a i zdravstvena bezbjednost bila bi ugrožena. Naš stav po tom pitanju je jasan", zaključila je predsjednica manjeg bh. entiteta.

Transferzala kojom migranti putuju prema EU ovih je dana, prema pisanju medija upućenih u stanje, veoma živa i dinamična, ali i prostor odakle dolaze vijesti o nesrećama. Najmanje 22 osobe poginule su u potonuću čamca s migrantima na krajnjem zapadu Sredozemnog mora. Brodolom se dogodio u vodama Alboranskog mora, a stradali su neprijavljeni migranti koji su iz Maroka plovili ka Španiji. Na potonulom čamcu se nalazilo ukupno 49 migranata koji su u utorak zaplovili iz marokanskog grada Al-Hoceima. Na mjesto nesreće prvi je stigao trajekt koji je plovio na relaciji Nador-Motril, a tako je spašeno 27 unesrećenih migranata. Među spašenim migrantima bilo je šest teže povrijeđenih koji su helikopterom prebačeni u bolnicu u španskoj Almeriji. Preostali preživjeli migranti su zbrinuti u luci Motril.

Ujedinjene nacije upozoravaju ovih dana da je rizik da migranti i izbjeglice dožive brodolom na Mediteranu i umru veći nego ikada zbog manjka spasilačkih brodova nevladinih organizacija i sukoba u Libiji. - Ako uskoro ne intervenišemo, Mediteran će postati krvavo more - izjavila je prije nekoliko dana portparolka Komesarijata UN za izbeglice UN (UNHCR) u Italiji Šarlota Sami, prenosi britanski Gardijan. Kako se navodi, zbog povoljnih vremenskih prilika na moru hiljade ljudi se spremaju da napuste Libiju u kojoj se trenutno vodi rat, ali budući da nema spasilačkih brodova, pretpostavlja se da će se broj brodoloma dramatično povećati. Prema podacima spasilačkih grupa, posljednjih dana je oko više hiljada osoba napustilo obalu Libije, a svega pet odsto presrela je libijska obalska straža i poslala nazad u prihvatne centre.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING