MIGRANTSKA KRIZA: BROJ MIGRANATA U USK U PORASTU, POSTOJI OPASANOST OD ZARAZNIH BOLESTI

- Prema posljednjim nalazima na području Bihaća među migrantima je evidentirano 20 slučajeva svraba

  • AUTOR: rtvusk
  • 14.05.2018 - 18:19
  • 1718

BIHAĆ, 14. maja - Broj migranata na području USK-a svakim danom raste. Prema podacima MUP-a USK-a, u Velikoj Kladuši registrovano ih je 515, a na području Bihaća 264. U takvim okolnostima vrlo je teško održati sigurnosnu situaciju stabilnom, pogotovo jer izostaje podrška Ministarstva sigurnosti BiH  i Granične policije. Sve su češći incidenti i  krivična djela iza kojih stoje migranti. Posebna opasnost prijeti od zaraznih bolesti, pogotovo od šuge ili svraba od koje je zaražen značajan broj migranata.

Aktivisti Crvenog križa Grada Bihaća svakodnevno su u kontaktu s migrantima koji borave i hrane se u bivšem Đačkom domu u Borićima. Kažu, na izmaku su snaga, jer ih je svaki dan sve više, a podrška ostalih institucija izostaje. Pored sve češćih incidentnih situacija koje se dešavaju među njima, brine ih opasnost od zaraze.

Bojazan od zaraze u telefonskom razgovoru potvrdila nam je i Anela Kasumović - Softić, direktorica Bihaćkog doma zdravlja. Prema posljednjim nalazima  na području Bihaća među migrantima je evidentirano  20  slučajeva svraba. S druge strane,  u Zavodu za javno zdravstvo USK-a raspolažu podatkom od devet zaraženih. Dok direktorica Doma zdravlja smatra da je stanje na granici epidemije, u Zavodu smatraju da se ona u slučaju svraba ne proglašava. Bilo je to i očekivano, tvrde, jer su  higijenski  uvjeti u kojim migranti borave jako loši. Iako primaju medicinsku pomoć, njihovo kretanje niko ne nadzire pa postoji opasnost od širenja zaraze i na lokalno stanovništvo. Unatoč svemu, ministar unutrašnjih poslova USK-a, Anel Ramić tvrdi da razloga za strah nema.

Ministar Ramić posjetio je danas  lokaciju Đačkog doma gdje gravitira veći dio migranata. Zabrinut je zbog broja ljudi koji borave ovdje, pogotovo zbog zaraze i sve češćih fizičkih sukoba. Jednom od njih je, tokom boravka i  svjedočio.

Naglasio je da,  iako nemaju mehanizma da ograniče njihovo kretanje,  pojačali su nadzor u pograničnom, ali i u gradskim dijelovima Velike Kladuše i Bihaća. Oni koji su već ovdje, pomoć u hrani i lijekovima je sve na što mogu računati, ali ne pristaje na imigracioni centar.

Pitanje kako će to uspjeti bez podrške Ministarstva sigurnosti i Granične policije koja nije spriječila  priliv migranata u USK. Ukoliko se državne institucije što prije ne uključe u rješavanje migrantske krize s kojim je suočen ovaj kanton, situacija bi lako mogla izmaći kontroli.

U međuvremenu smo saznali da je u Sarajevu  danas održan radno-konsultantski sastanak državnog nivoa o migranstkoj krizi u BiH te su usvojeni zaključci o daljnjem postupanju. Između ostalog bit će formiran Operativni štab koji će koordinirati sve aktivnosti, a vlasti BiH obećale su adekvatan i human smještaj i postupanje prema migrantima. Danas prikupljene informacije Vijeće ministara BiH će uobličiti u dokument koji bi sutra na sjednici trebao biti usvojen, a radi se o Akcionom planu koji ima za cilj formiranje Operativnog štaba. Također je istaknuto  kako se očekuje i pomoć  institicija Evropske unije , na način  kao što su pomogli drugim zemljama u reginu . U ovom trenutku,  ključni problem predstavlja činjenica da migranti ne žele zatražiti azil u BiH, što otežava posao nadležnim institucijama, kazano je na današnjem  sastanku.

 

 


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING