MIGRANTI U MIRALU: ČEKA SE NAGODBA DRŽAVE I LOKALNIH VLASTI

- Zbog neslaganja vrha države i lokalnih vlasti ponovo ispašta ovdašnje stanovništvo, ali i oni koji su već mjesecima ovdje zaglavljeni

Migranti u Miralu čekaju daljnju sudbinu
  • AUTOR: rtvusk
  • 12.11.2018 - 18:24
  • 481

VELIKA KLADUŠA, 12. novembra - Migranti koji su danima boravili na Graničnom prelazu Maljevac u Velikoj Kladuši, smješteni su u halu firme Miral, uz uslov da se u roku od 15 dana nađe novo rješenje i druga lokacija. Taj rok ističe za tri dana, odnosno 15. novembra.

Jedni kažu da se o rješenju ovog problema još nije razgovaralo, drugi da je ova lokacija i dalje jedina prihvatljiva. Zbog neslaganja vrha države i lokalnih vlasti ponovo ispašta ovdašnje stanovništvo, ali i oni koji su već mjesecima ovdje zaglavljeni.

"Mene niko nije kontaktirao vezano za izbjeglice u firmi Miral, obavijestio sam nadležne da će do 15.11. firma snositi sve troškove, a nakon toga ne znam šta ćemo napraviti", kaže Boris Horvat, direktor Mirala.

Ipak, iz Ministarstvo sigurnosti tvrde drugačije.

"Predstavnici IOM-a su započeli pregovore sa vlasnikom firme Miral oko produženja zakupa prostora za smještaj migranata koji se nalaze na prostoru općine Velika Kladuša", kaže Admir Malagić, portparol Ministarstva sigurnosti BiH.

Do stava predstavnika kantonalne vlasti nismo uspjeli doći, a mišljenje vrha države je da je ova lokacija adekvatna i solidna. Ipak, ukoliko pregovori ne uspiju, alternative skoro i nema.

U februaru ove godine nekoliko migranata, zalutavši u Bihać, prespavalo je u džamiji, pa krenulo na put za bolje. Tad je vjerovatno bilo i nezamislivo da će doći do ovog danas, da će ih nekoliko hiljada biti na ulicama. Ostaje pitanje, hoće li u srijedu ponovo Velika Kladuša biti zaboravljena i da li će se ikad stabilizirati problem smještaja i uopće brige o migrantima, koji i dalje ovdje stižu kako bi, kako kažu, ostvarili svoj jedini cilj – odlazak.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING