MIGRANTI SE SAMI VRAĆAJU U SARAJEVO

- Nepune dvije godine od početka krize, vlasti Unsko-sanskog kantona su odlučile da same počnu rješavati probleme, a prvi rezultati već se vide

  • AUTOR: Oslobođenje,
  • 20.06.2019 - 07:39
  • 1215

SARAJEVO/BIHAĆ, 20. juna - Nakon što su inspekcija i policija USK-a zapečatile na desetine nelegalnih objekata, u kojima su pružane usluge noćenja nedokumentovanim strancima, na stotine migranata ostalo je bez konačišta. Sve što im je preostalo je ono što Ministarstvo sigurnosti i Služba za poslove sa strancima imaju u svom mandatu da im ponude u ime države BiH, a to je ništa.

Prazan voz

Smještaj u novom kampu Vučjak, koji je ponudilo Gradsko vijeće Bihać, migrantima u većini slučajeva ne odgovara. Posljedice ovih aktivnosti su takve da su se migranti sami počeli vraćati u Sarajevo, tražeći prijem u registrovanim migrantskim centrima države BiH. U posljednjih pet dana drastično se smanjuje broj dolazaka migranata talgo-vozom i autobusima iz Sarajeva.

- Imali smo prosjek pristizanja talgo-vozom između 120 do 180 migranata dnevno, a evo sinoć je tom linijom u Bihać stiglo 35. Vaše informacije o postepenom smanjenju priliva su tačne, potvrdio nam je policijski komesar USK-a Mujo Koričić.

Preksinoć je 45 migranata kupilo kartu u Bihaću i talgo-vozom otišlo za Sarajevo. U policiji ne znaju gdje su se zaputili, ali oni su svakako odgovornost državnih ministarstva i službe, bili u Sarajevu ili u Bihaću.

Policija u Unsko-sanskom kantonu provodi zaključke Vlade koja je zbog mnoštva negativnih događaja, masovnih tuča i nereda među migrantima, odlučila da uvede red u ovu oblast, s obzirom na to da se država nije prihvatila tog posla.

Sve što se dešava ovih dana u Bihaću posljedica je aktivnosti koje se planiraju i poduzimaju na lokalnom nivou. Inspekcije i policija do sada su pretresle i zapečatile više od 13 objekata koji su nelegalno poslovali i u njima su pronašli oko 400 migranata bez ikakve dokumentacije. Kako nam je kazao komesar Koričić, ove aktivnosti bit će nastavljene sve dok se ne pročešljaju svi slični objekti. Migrante zatečene u njima policija će i dalje prevoziti u Vučjak. Hranu i prvu pomoć za sada im pruža samo Crveni križ.

Premijer USK-a Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić početkom sedmice su razgovarali sa predstavnicima Crvenog križa BiH. Dogovoreno je da će CK, u okviru svoje misije, i dalje pomagati migrantima i izbjeglicama. Bolji uslovi u Sedri i Borićima postoje za porodice s djecom. Oni koji su imali iskustva u migrantskim procesima u EU shvataju da sam Bihać i ne može ništa više učiniti.

Ni Bira ne valja

- BiH ne čini ništa, za razliku od lokalnih vlasti u Bihaću, koje su omogućile jednom broju izbjegličke djece da idu u školu i uključile ih u muzičke i slične projekte. Ali, odakle tako malom gradu novac kojim bi se zbrinjavale i izdržavale izbjeglice na tako dug period, kazao je njemački novinar i humanitarac, počasni građanin Bihaća Dirk Planert za Deutsche Welle.

On smatra da ni smještaj u Vučjaku nije adekvatan, ali isto tako ističe da smještaj u zatvorenim halama Bire, bez aktivnosti i razonode, bez čistog zraka i svjetlosti, također nije uslovan. Takve prostore za tražioce azila naša zemlja trebala je imati još 2015. godine, na samom početku krize.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING