MIGRANTI NA LEDINI IZMEĐU NADLEŽNOSTI

- Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu svakodnevno postaje sve teže breme za naše društvo s kojim se institucije vlasti teško nose. Priliv izbjeglica sve je veći pa ih je samo u julu u Unsko-sanski kanton ušlo oko hiljadu a prije tri dana, ukupno je registrirano pet i po hiljada migranata. Operativni štab Uprave policije USK-a organizirao je operativnu akciju „Migrant“ po kojoj postupa kako bi na području kantona održao povoljno sigurnosno stanje, pa stoga građanima upućuje apel da Upravi policije prijave gdje migranti borave kako bi održali povoljno sigurnosno stanje

  • AUTOR: rtvusk
  • 09.08.2018 - 19:21
  • 1104

USK, 9. augusta - Operativnom akcijom „Migrant“ Uprava policije Unsko-sanskoga kantona boravak i kretanje migranata želi staviti pod stalnu i kvalitetniju kontrolu pri čemu poziva građane da prijave gdje migranti borave kako bi održali povoljno sigurnosno okruženje.

Prihvat i kretanje stranaca te izdavanje dokumenata potrebnih za kretanje u nadležnosti je institucija Bosne i Hercegovine, kaže Snežana Galić, portparolka Uprave policije USK-a. Dodala je kako svi stranci koji ovdje borave moraju podnijeti potvrdu o iskazanoj namjeri za dobivanjem azila u BIH.

U ovom slučaju policijski službenici su obavjestili Odjel za strance koji je migrantima izdao potvrdu o boravku u USK. Iz Uprave policije apeluju na nadležne institucije da se aktivnije uključe u rješavanje problema migranata i preuzmu svoje obaveze regulisane zakonom.

Pored Hotela „Sedra“, migranti u Bihaću i dalje borave u bivšem Đačkom domu u Borićima, jednom broju objekata čiji vlasnici pružaju privatni smještaj a u Velikoj Kladuši u šatorskom naselju u Trnovima. O nedavnoj izjavi premijera Huseina Rošića kojom pripadnicima policije nalaže da u Ključu migrantima onemoguće ulazak u USK, portparolka Snežana Galić kaže kako su prihvat, smještaj i evidentiranje migranata u nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH. Zbog toga MUP USK ne može ispoštovati zahtjev premijera Rošića.  


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING