MEMORIJALNI CENTAR POTOČARI: IZLOŽBA FOTOGRAFIJA SREBRENICA - SLIKOM KROZ VRIJEME

- Povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici, u Spomen-sobi Memorijalnog centra Potočari otvorena je izložba fotografija "Srebrenica - slikom kroz vrijeme. Kroz jedan segment izložene su i fotografije značajnih svjetskih ličnosti koje su posjetile Srebrenicu

  • AUTOR: rtvusk
  • 10.07.2018 - 17:19
  • 332

SREBRENICA/POTOČARI, 10. jula - Izložba fotografija je nastala u organizaciji Pokreta "Majke enklave Srebrenice i Žepe", i kroz skoro 300 fotografija prikazuje Srebrenicu od vremena prvih grafika, fotografija, preko prijeratnih fotografija idiličnog života ovog gradića Istočne Bosne, do rata, pada Srebrenice, genocida, sve do vremena borbe za istinu o genocidu u Srebrenici.

U prostorijama Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari izvršena je i svečana primopredaja skulpture "Srebrenica", koju je Memorijalnom centru poklonio kipar Ivan Jakšić sa Brača, iz Republike Hrvatske. Skulptura je u crnom kamenu. 

U okviru svečanosti otvaranja izložbe dodijeljena je i Plaketa zahvalnosti Klausu Zornu za izuzetan doprinos istraživanju genocida u Bosni i Hercegovini. Klaus Zorn je u periodu 1991.-1995. bio njemački istražitelj, glavni inspektor i šef Centralne jedinice za istrage ratnih zločina Ureda njemačke kriminalističke policije, pri Odjeljenju državne bezbjednosti Njemačke. Istraživanja ovog ureda, pored ostalog, rezultirala su prvom presudom za genocid u BiH 1993. godine u Njemačkoj. Plaketu je uručio Organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula 1995. godine, Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenice i Žepe" i Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

Na ovaj događaj pozvan je i tužilac iz Njemačke kojem je predan spisak od 22.000 ljudi koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici. Zamoljen je  da svi oni koji su ušli u Njemačku, a nisu rekli da su osumnjičeni i da su bili učesnici genocida u Srebrenici, budu ispitani i odgovaraju", kazala je Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa“. 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING