INFO

  • NA AERODROM SARAJEVO SUTRA STIŽE MEDICINSKA POMOĆ TURSKE ZA BIH
  • UVAŽIMO PREPORUKE I SAVJETE WHO BIH: ČUVAJMO SEBE I DRUGE...
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI SUNČANO VRIJEME UZ MALU OBLAČNOST
  • MUSLIMANI VEČERAS OBILJEŽAVAJU MUBAREK NOĆ LEJLETU-L-BERAT
  • ODLUKOM BANJALUČKE BISKUPIJE PRESTAJE SA RADOM SREDNJA MEDICINSKA ŠKOLA KŠC-A U BIHAĆU
  • USK: POTVRĐENA ČETIRI NOVA SLUČAJA ZARAZE KORONAVIRUSOM
  • U FBIH 15.331 OSOBA OSTALA BEZ POSLA OD POČETKA PANDEMIJE
  • INSPEKCIJA NA POSLU: UTVRĐENE NEPRAVILNOSTI ZA 22 SUBJEKTA, SLIJEDE PREKRŠAJNI NALOZI
  • FBIH: NALOZI ZA ISPLATU INVALIDNINA UPUĆENI SU BANKAMA
  • BIHAĆ: PRIGODNO OBILJEŽENA GODIŠNJICA RATNOG ODREDA ZA SPECIJALNA DEJSTVA

MEKTIĆ: EU ŽELI DA OPERATIVNI ŠTAB UPRAVLJA PROCESOM MIGRACIJA

- Ministar sigurnosti Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da je na jučerašnjem sastanku o migrantskoj krizi u BiH, koji je održan u Briselu, rekao evropskim zvaničnicima kako naša zemlja ni po koju cijenu ne želi postati hot spot država u koju će migranti dolaziti, a da se dalje postavljaju čvrste barijere

MEKTIĆ: EU ŽELI DA OPERATIVNI ŠTAB UPRAVLJA PROCESOM MIGRACIJA

SARAJEVO, 18. juli - Mektić je kazao kako je domaćine upoznao sa trenutnim stanjem u našoj zemlji kada se radi o migracijama.

“Slušajući situaciju i vidjevši da EU nema rješenje i da će problem migracija potrajati još izvjesno vrijeme, rekao sam da smo mi spremni da se na ozbiljan način migracijama bavimo kao humanitarnim problemom”, kazao je on.

Evropska unija je ponudila finansijsku pomoć Bosni i Hercegovini za rješavanje migrantske krize, ali tek kada ona ispuni dva uslova.

Mektić je rekao da predstavnici Evropske komisije hoće da koordinaciono tijelo za pitanje migranata, što je u našem slučaju Operativni štab za pitanje migracija u BiH, ima jasnu, preciznu i efikasnu ulogu i da može da donosi odluke i upravlja procesom migracija.

Ja ću otvoriti proces reforme Operativnog štaba, da vidimo kako možemo jasnije i odgovornije, kao operativno tijelo sačinjeno od svih nivoa vlasti u BiH, biti efikasniji i odgovorniji. Sada, iskren da budem, dođemo kao vrsta savjetodavnog tijela”, rekao je on.

Drugi uslov je raspoređivanje migranata na područje cijele države, te pronalaženje prihvatnog centra u vlasništvu države, kako bi taj objekat nakon rješavanja krize ostao na korištenje lokalnim zajednicama.

Mektić je rekao da je već je u pregovorima sa jednom nevladinom organizacijom sa područja opštine Doboj Istok da tu prihvate određeni broj migranata. Bilo riječi i o tome da EU pošalje tehničke eksperte koji bi bili u operativnom štabu i koji bi im pomogli da riješe situaciju sa migrantima. Naredni sastanak zakazan je za septembar.

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING