MEĐUNARAODNA SEDMICA MOZGA

- Već osamnaest godina širom svijeta od 14. do 21. marata obilježava se Međunaraodna sedmica mozga. Ove godine ova značajna naučna sedmica posvećena je neuroplastičnosti mozga, jednoj od najatraktivnijih tema u neuro nauci. Glavne aktivnosti u Bosni i Hercegovini povodom Međunarodne sedmice održavaju se u Tuzli u organizaciji Studentskog vijeće Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli "MEDICUS”. Riječ je o već tradicionalnom projektu „Tuzla Brain Week“, koji se po šesti put od 11. do 17. marta održava u Tuzli, na kojem sudjeluju brojni stručnjaci iz različitih zemalja

  • AUTOR: rtvusk
  • 15.03.2019 - 17:20
  • 132

 BIHAĆ, 15. marta - O mozgu je veoma bitno razgovarati, jer mozak, pored svih dostignuća u medicini, ostaje najveća naučna nepoznanica u jednom modernom svijetu. Iako svi tako ne promišljaju, mozak je i dalje maestro svih organa, vodić i dirigent, ističu neurolozi.

Neuroplastičnost mozga jedna je od  glavnih  tema   ovogodišnje  sedmice mozga.

Do prije 15 ili 20 godina mislilo se da mozak kao organ nema mogućnost prilagodbe raznim situacijama pa i oboljenjima odnosno da nema mogućnost regeneracije. Međutim, istraživanjem se dokazalo da  postoje mnoge funkcije koje nervna čelija može da obnovi. Stoga budućnost nauke upravo  je u izučavanju mozga, ističu stručnjaci iz oblasti neurologije.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING