MEDIJI I NASILNI EKSTREMIZAM: U PROFESIONALNOM NOVINARSTVU NEMA MJESTA ZA SENZACIONALIZAM I LOŠE NAMJERE

- Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Vijeće za štampu i online medije u BiH upriličili su u Sarajevu konsultativni sastanak o donošenju seta smjernica za izvještavanje o slučajevima nasilnog ekstremizma i terorizma. Riječ je o novom setu standarda za profesionalno izvještavanje a nastao je kao rezultat preporuka OSCE-ove konferencije "Mediji i terorizam" iz septembra 2018. godine. Na sastanku su učestvovali urednici i novinari, te stručnjaci za pitanja prevencije i suprotstavljanja nasilnom ekstremizmu i terorizmu...

  • AUTOR: rtvusk
  • 22.09.2019 - 15:53
  • 113

SARAJEVO, 22. septembra - Smjernicama se želi pomoći novinarima prilikom izvještavanja o temama nasilnog ekstremizma i terorizma kako bi se izbjegli senzacionalizam, nenamjerno širenje panike, te izazvale podjele i strah.

Ljiljana Zurovac direktorica programa Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini istakla je da je senzacionalističko izvještavanje o pomenutim slučajevima opasno za samo profesionalno novinarstvo, ali i zbog posljedica koje može izazvati u javnosti. 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING