MARATON OD RIPČA DO ORAŠCA U ČAST ŽRTAVA IZ DOLINE HEROJA

- Maratonom završena ovogodišnja manifestacija „Ljutočka dolino, nikad ne zaboravi“

  • AUTOR: RTV USK
  • 28.06.2015 - 13:25
  • 1322

BIHAĆ, 28.juni 2015. - Mještani Doline heroja i policijski službenici jučer su maratonom sjećanja , podsjetili na nedužno ubijene sugrađane od strane srpskog agresora te su na ovaj način stradalima odali počast. Okupljeni ispred nekadašnjeg logora krenuli su putem Orašca.

Pred nekoliko desetina maratonaca, od onih najmlađih do najstarijih bio je dug put od Ripča do Orašca.  No, nije im bilo nimalo teško. Kao i nekoliko godina unazad, imali su samo jedan  cilj – prenijeti poruku da se nikad i nikom ne ponovi 1992. godina, kada su mještani Doline heroja svirepo ubijani i mučeni u zloglasnim logorima.

Nedužno izgubljenim životima,svake godine osim onih koji su uspjeli preživjeti ratno strahote, naklone se i mlađe generacije, na razne načine, naglasio je Ibrahim Begić, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije.

Mještani  bihaćkih naselja Kulen Vakuf , Orašac, Klisa,Ćukovi svake godine, osim prisjećanja na žrtve stradanja u junu 1992. godine, ukazuju i na zločince koji su sijali strah i odlučivali o životu i smrti u ovom kraju, a danas se slobodno šeću gradovima BiH.

Juna  1992. godine više od pet hiljada stanovnika Ljutočke doline protjerano  je  iz svojih domova.  Veliki broj  je ubijen, oko dvije stotine ih je završilo u logoru, dok se za sudbinu mnogih ni danas ne zna.Samosu rijetki imali tu sreću i preživjeli, a veliku nesreću da su bili dio toga događaja. Tragovi su, kažu uvijek tu i ostaće za cijeli život, kao i sjećanje na nedužne žrtve. Maraton je tek jedan od mnogobrojnih načina na koji odaju počast žrtvama Doline heroja. 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING