MANIFESTACIJA GALAJA 2018: PODSJEĆANJE NA HEROJSTVO I HRABROST KLJUČKO-SANSKE JEDINICE

- Centralna manifestacija obilježavanja 26 godina od otpora koji je pružen višestruko nadmoćnijem neprijatelju tokom maja i juna 1992. godine, održana je u proteklu subotu na lokalitetu šume Galaja, nadomak sela Vrhpolje. Ovogodišnjem događaju prisustvovali su najviši predstavnici političke vlasti i društvenog života Unsko-sanskog kantona i Općine Sanski Most, boračkih organizacija te veliki broj građana

  • AUTOR: Zlatko Memić
  • 03.06.2018 - 17:53
  • 711

SANSKI MOST, 3. juna - Događaj je započeo polaganjem cvijeća na Spomenik oslobodiocima Sanskog Mosta na Trgu ljiljana, gdje odata počast svim borcima Armije RBiH koji su ugradili svoje živote u temelje slobodne Bosne i Hercegovine.

Potom je na spomen obilježju, mjestu pogibije Saida Keranovića, jednog od organizatora otpora na ovim prostorima, koji je mučki ubijen u neprijateljskoj zasjedi, odata počast ovom vrhpoljskom heroju. Cvijeće na spomen obilježje položili su članovi porodice Keranović te delegacije i predstavnici društveno političkog života.  Potom je položeno cvijeće na spomen ploču pripadnicima Patriotske lige iz Sanskog Mosta i Ključa, te im je učenjem fatihe odata dužna počast. U sklopu kulturno zabavnog programa nastupio je sanski hor „Harmonija“ koji je izveo nekoliko prikladnih ilahija i sevdalinki.

Potom su se prisutnima predstavili učenici Osnovne škole „Vrhpolje“ recitacijama, pozorišnim komadom i folklornim igrama. Također, ovom prilikom pročitani su najuspješniji radovi na temu „Heroji Galaje“, a tri prvoplasirana rada nagrađena su novčanim nagradama. Poslije toga prisutnima su se obratili neposredni sudionici herojskih dana Galaje, predstavnici vlasti, zvanice i gosti.  

Zvanice i gosti su potom posjetili spomen dom gdje su izložene fotografije pripadnika Patriotske lige i boraca Armije RBiH koji su položili svoje živote u odbrani Bosne i Hercegovine, kao i civilnih žrtava s područja Hrustova i Vrhpolja. Nakon završetka oficijelnog dijela programa, za zvanice, goste i sve posjetioce organizator je priredio iftar kojem je prisustvovao veliki broj posjetilaca.

Podsjetimo, šuma Galaja je mjesto gdje je oko dvije stotine pripadnika patriotske lige s područja općina Sanski Most i Ključ pružilo otpor višestruko nadmoćnijem agresoru u danima maja i juna 1992. godine. Pripadnici Ključko-sanske jedinice dugo su odolijevali napadima daleko nadmoćnijeg i tehnički opremljenijeg agresora, da bi se naposlijetku, nakon spektakularne vojne akcije i zarobljavanja četrdeset neprijateljskih vojnika i oficira, principom razmjene, uspjeli dokopati slobodne bihaćke teritorije. U znak sjećanja na njihovo herojstvo i hrabrost, svake godine se održava manifestacija „Galaja“.

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING