MAKEDONIJA: REFERENDUM O IMENU DRŽAVE ODRŽAT ĆE SE 30. SEPTEMBRA

- Makedonski parlament odobrio je vladin prijedlog održavanja referenduma zadnjeg dana u septembru

Makedonski parlament odobrio je vladin prijedlog
  • AUTOR: Anadolija
  • 31.07.2018 - 06:23
  • 440

SKOPLJE, 30. jula (AA) – Makedonski parlament danas je usvojio odluku da se 30. septembra održi referendum o sporazumu o imenu kojeg je Vlada te bivše jugoslovenske republike postigla s Grčkom i o njenim težnjama za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, javlja Anadolu Agency (AA).

Za održavanje referenduma zadnjeg dana u septembru glasalo je 68 zastupnika u Sobranju. Upravo toliko ih je i prisustvovalo glasanju, s obzirom na izostanak opozicije.

"Jeste li za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma između Republike Makedonije i Grčke?", pitanje je o kojem će se Makedonci izjašnjavati na referendumu.

Opoziciona partija VMRO-DPMNE nije gasala o prijedlogu, ocijenivši ga nepreciznim, višeznačnim i manipulativnim. Iz te političke opcije su poručili da će naknadno odlučiti hoće li bojkotirati najavljeni referendum.

Makedonski premijer Zoran Zaev ranije je izjavio da očekuje podršku poslanika vladajuće većine u Sobranju za pokretanje inicijative za referendum.

Ističući da je riječ o historijskoj odluci koja definiše budućnost države, Zaev je pozvao građane i opoziciju da se uključe u taj proces.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING