MAKEDONIJA: PARLAMENTARNA KOMISIJA ODUZELA IMUNITET GRUEVSKOM

- Današnja odluka Komisije bit će proslijeđena Sobranju koje će o njoj glasati na plenarnoj sjednici koja bi trebalo da bude održana večeras

Komisija donijela odluku o oduzimanju imuniteta
  • AUTOR: Anadolija
  • 27.11.2018 - 14:53
  • 438

SKOPLJE, 27. novembra (AA) - Komisija za mandatno-imunitetna pitanja makedonskog Parlamenta (Sobranje) sa pet glasova "za", nijednim protiv, niti suzdražnim, donijela je odluku o oduzimanju imuniteta bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom koji se trenutno nalazi u Mađarskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Današnje glasanje održano je na osnovu sudskog naloga kojim se traži hapšenje Gruevskog zbog nekoliko odvojenih sudskih procesa koji se vode protiv njega u kojima se tereti za izborne nepravilnosti u slučaju "Titanik", neregularnosti prilikom izgradnje autoputa Kičevo-Ohrid poznatih kao slučaj "Trajektorija", za rušenje objekata Kosmos, slučaj "TNT", za nelegalno finansiranje stranke poznato kao slučaj "Talir", a tereti se i za podsticanje nasilja u opštini Centar poznato kao slučaj "Šamar u Centru".

Današnja odluka Komisije bit će proslijeđena Sobranju koje će o njoj glasati na plenarnoj sjednici koja bi trebalo da bude održana večeras.

Predsjednik Komisije Paul Bogoevski izrazio je razočaranje, rekavši kako je odlukom stvorena paradoksalna situacija da je skinut imunitet poslaniku koji je u bijegu, a kažnjen je od strane suda.

"Moram izraziti razočaranje što naš sistem nije osigurao prisutnost osuđenog Nikole Gruevskog za služenje zatvorske kazne. Proces mora biti dovršen i treba se provesti temeljita istragu kako bi se utvrdila odgovornost ko je zakazao u sistemu”, rekao je Bogoevski.

Bivši premijer Gruevski osuđen je na dvije godine zatvora u slučaju "Tenk" u vezi sa kupovinom luksuznog automobila Mercedes-Benz vrijednog oko 570.000 eura.

Gruevski je prije nekliko dana objavio na svom profilu na Facebooku da je Mađarska pozitivno odgovorila na njegov zahtev za azil.


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING