MAHMUT SPAHIĆ VRŠNJAK STOLJEĆA

- U Rašinovcima u Bosanskom Petrovcu živi čovjek koji se nagledao ljudi, običaja i događaja. Odolijeva vremenu ma kakvo ono bilo pamteći dobro i samo ono što je dobro.

  • AUTOR: rtvusk
  • 28.05.2018 - 12:20
  • 7894

BOSANSKI PETROVAC, 28. maja – Mahmut Spahić kao da se oteo iz neke pripovijetke, vanvremen, a savremen, odolijeva i traje. Znaju ga ljudi, s poštovanjem ga pozdravljaju, dočekuju i ispraćaju.

Iz Rašinovaca u Bosanskom Petrovcu. Najstariji je džematlija, ali i najstariji je stanovnik ove općine. I najstariji je hodočasnik. On vjeruje i okuplja ljude oko sebe u dobrom nijetu.

Nezamislivo je u ovoj prelijepoj džamiji u Rašinovcu bez njega, baš kao što ni on ne može bez nje. I traje to desetljećima.

Život ga je nosio na sve četiri strane svijeta. Pamti Drugi svjetski, ali dobro i posljednji rat. I u oba je bio muhadžir. I ovoga Ramazana okuplja potomke u džamiji, gdje je gotovo na svakom vaktu. Skupi i četiri generacije. Posti od svoje sedme godine, kako kaže.

Teška ga je nesreća prilikom obavljanja teških fizičkih poslova u majdanu na kopanju pijeska. Nesreća ga gotovo bila koštala života i teške invalidnosti – međutim, Božijom voljom i svojom upornošću oteo se. I stoga ga rijetko u životu sretoše nervoznog. Posebno je sretan što je najstariji stanovnik, džematlija, ali i penzioner, i to skoro pola stoljeća. Iz života izdvaja hodočašće. I tamo je bio najstariji, gdje mu je, kako kaže, bilo najljepše.

I tako zadovoljan provodi i ove Ramazanske dane. Gotovo na svakom je vaktu u svojoj džamiji, svjedoči kako čovjek snagom vjere postiže i ono što, inače, ne bi mogao. Ovdje u Rašinovcima u Bosanskom Petrovcu, kako umije i kako je navikao. Uz osmijeh koji krije njegovu životnu zagonetku.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING