MAHMUT SPAHIĆ VRŠNJAK STOLJEĆA

- U Rašinovcima u Bosanskom Petrovcu živi čovjek koji se nagledao ljudi, običaja i događaja. Odolijeva vremenu ma kakvo ono bilo pamteći dobro i samo ono što je dobro.

  • AUTOR: rtvusk
  • 28.05.2018 - 12:20
  • 9140

BOSANSKI PETROVAC, 28. maja – Mahmut Spahić kao da se oteo iz neke pripovijetke, vanvremen, a savremen, odolijeva i traje. Znaju ga ljudi, s poštovanjem ga pozdravljaju, dočekuju i ispraćaju.

Iz Rašinovaca u Bosanskom Petrovcu. Najstariji je džematlija, ali i najstariji je stanovnik ove općine. I najstariji je hodočasnik. On vjeruje i okuplja ljude oko sebe u dobrom nijetu.

Nezamislivo je u ovoj prelijepoj džamiji u Rašinovcu bez njega, baš kao što ni on ne može bez nje. I traje to desetljećima.

Život ga je nosio na sve četiri strane svijeta. Pamti Drugi svjetski, ali dobro i posljednji rat. I u oba je bio muhadžir. I ovoga Ramazana okuplja potomke u džamiji, gdje je gotovo na svakom vaktu. Skupi i četiri generacije. Posti od svoje sedme godine, kako kaže.

Teška ga je nesreća prilikom obavljanja teških fizičkih poslova u majdanu na kopanju pijeska. Nesreća ga gotovo bila koštala života i teške invalidnosti – međutim, Božijom voljom i svojom upornošću oteo se. I stoga ga rijetko u životu sretoše nervoznog. Posebno je sretan što je najstariji stanovnik, džematlija, ali i penzioner, i to skoro pola stoljeća. Iz života izdvaja hodočašće. I tamo je bio najstariji, gdje mu je, kako kaže, bilo najljepše.

I tako zadovoljan provodi i ove Ramazanske dane. Gotovo na svakom je vaktu u svojoj džamiji, svjedoči kako čovjek snagom vjere postiže i ono što, inače, ne bi mogao. Ovdje u Rašinovcima u Bosanskom Petrovcu, kako umije i kako je navikao. Uz osmijeh koji krije njegovu životnu zagonetku.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING