INFO

 • RADONČIĆ VIŠE NE ŽELI BITI NA ČELU KOORDINACIONOG TIJELA: NE ŽELIM IMATI DIREKTAN DOTICAJ S DONACIJAMA
 • KANTONALNA BOLNICA U BIHAĆU: U EKSPLOZIJI PARNOG STERILIZATORA OŠTEĆEN ODJEL MIKROBIOLOGIJE
 • SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA PORUČILA BIH: NAJVAŽNIJE JE DA POVEĆAVATE BROJ TESTIRANIH
 • PRVOAPRILSKE VREMENSKE PRILIKE: PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME UZ PADAVINE
 • BIHAĆKI PRIVREDNICI DONIRALI TRI RESPIRATORA KANTONALNOJ BOLNICI
 • EKONOMIJA POD TERETOM PANDEMIJE: VEĆ SU VIDLJIVE OZBILJNE POSLJEDICE
 • STRES U VRIJEME PANDEMIJE: OSIGURANA STRUČNA POMOĆ I PSIHOLOŠKA PODRŠKA
 • ZASJEDALA VLADA USK-A
 • ŠPANIJA POTPUNO ZABRANILA KRETANJE LJUDI
 • DANAS TESTIRANO 12 UZORAKA: POTVRĐENA NOVA TRI POZITIVNA SLUČAJA KORONAVIRUSA NA PODRUČJU NAŠEG KANTONA
 • VEČERAS POTVRĐENO DEVET NOVIH SLUČAJEVA KORONAVIRUSA: NA INFEKTOLOGIJU BIHAĆKE BOLNICE SMJEŠTENE 3 OSOBE
 • MINISTARSTVO SIGURNOSTI BiH OBJAVILO IZVJEŠTAJ: IZREČENE SANKCIJE ZA 225 OSOBA
 • BIH DOBILA 2.500 TESTOVA NA KORONAVIRUS, DO KRAJA SEDMICE STIŽE JOŠ 5.000
 • BUDŽET USK-A OPERATIVAN
 • JOŠ JEDAN SMRTNI SLUČAJ U REPUBLICI SRPSKOJ: PREMINUO MUŠKARAC

LOVRINOVIĆ MINISTRU MEKTIĆU: MEKTIĆ VRATIO LOVRINOVIĆU

- Zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović nakon diskusije zastupnika Dragana Mektića na sjednici Zastupničkog doma PSBiH rekao je da ne može vjerovati "šta govori ministar sigurnosti BiH"

LOVRINOVIĆ MINISTRU MEKTIĆU: MEKTIĆ VRATIO LOVRINOVIĆU

SARAJEVO, 26. juna - On je kazao kako mu je nejasno zbog čega ministar sigurnosti BiH kritikuje nerealizaciju zaključaka Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz 2017. godine koji se odnose na pravosuđe, a za koje je bilo zaduženo Vijeće ministara BiH čiji je član.

Zastupnik SBB-a Damir Arnaut podsjetio je Lovrinovića da se već nekoliko mandata na čelu ministra pravde BiH nalaze kadrovi HDZ BiH, a da je Ministarstvo pravde BiH nadležno za izmjene Zakona o VSTV-u BiH.

Mektić je potvrdio Arnautove navode navodeći da on nije u ranijoj diskusiji želio prozivati ministra pravde BiH Josipa Grubešu iz HDZ-a BiH, ali da je za realizaciju zaključaka koji od 2017. godine bio zadužen upravo on.

"Nisam želio provocirati Josipa, ali sada govorimo otvoreno. Ja kao član Vijeća ministara BiH snosim odgovornost, ali ne možete prozivat ministra sigurnosti da podnosi zakone iz oblasti pravde kada je za to nadležan ministar pravde BiH", rekao je Mektić.

On je pročitao dijelove zaključaka iz 2017. godine u kojima je jasno navedeno da se zadužuje Ministarstvo pravde BiH, a ne Ministarstvo sigurnosti BiH.

Lovrinović je rekao da ga Mektić nije "naveo na tanak led" i da je Grubeša pokretao određene stvari na Vijeću ministara BiH, ali da on nema pravo govoriti na današnjoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH.

"Dajte se saberite gospodine Mektiću. Vidite jeste li zastupnik ili ministar, vidite šta ste. Čovjek je pokretao određene postupke", kazao je Lovrinović.


Građani da izvrše pritisak

Mektić je ranije pozvao je danas građane Bosne i Hercegovine da izvrše opći pritisak kako bi se stanje u našoj zemlji izmijenilo.

Mektić, koji još uvijek obnaša dužnost ministra sigurnosti BiH, rekao je da nije siguran da je narodu do zabave i da smatra kako je narodu došla do guše zabava kompletne političke elite pa tako i Parlamentarne skupštine BiH. On je pitao kakva je svrha zaključaka koje donosi državni organ zakonodavne vlasti, obavezuju li oni nekoga i ko prati realizaciju zaključaka.

"Ili mi mlatimo praznu slamu. To vas pitam jer smo sredinom 2017. godine donijeli sedam zaključaka kojim je između ostalog zaduženo Vijeće ministara BiH za novi zakon. Nijedan zaključak nije realizovan. Ako sudbina zaključaka bude kao i ovih iz 2017. godine, ja ne osjećam potrebu ni da glasam za zaključke ni da ih predlažem“, kazao je Mektić.

On je rekao da on ima drugi način da komunicira s građanima, a to je putem medija. 

O nezaobilaznom VSTV-u

Izvještaj VSTV-a BiH za 2018. godinu ocijenio je nerelevantnim pitajući se zbog čega u njemu nisu navedene egzotične destinacije na koje su putovali članovi VSTV-a. On je rekao i da je njemu relevantno nepovjerenje građana u rad pravosudnih institucija, ali i katastrofalne ocjene OSCE-a o stanju u pravosuđu.

"Jesu li preporuke Evropske unije dobar materijal? I EU je katastrofalno ocijenila rad pravosudnih institucija posebno u dijelu borbe protiv korupcije i kriminala", rekao je Mektić.

Kako kaže, potpredsjednica VSTV-a BiH Ružica Jukić zaprijetila je međunarodnim partnerima, odnosno stranim funkcionerima koji dolaze iz zemalja sa uređenim pravnim sistemom i demokratijom, a koje VSTV BiH u izvještaju naziva svojim partnerima.

"Korupcija je danas način života u BiH. Zar nije povod za raspravu katastrofalna percepcija građana? I određeni broj nositelja pravosudnih funkcija podigao je svoj glas protiv VSTV-a i rekao da ovako više ne može. Vladavina prava je osnovni temelj za razvoj svih drugih oblasti. Vi ako nemate pravnu sigurnost onda nemate ni ekonomiju. Pa koji će pametan investitor donijeti svoj kapital ako u toj državi nema pravne sigurnosti", kazao je Mektić.

Mektić je javno podržao formiranje istražne komisije što je ranije predložio zastupnik SBB-a Damir Arnaut završavajući izlaganje riječima da SDS i PDP imaju zaključke koje će predložiti.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING