INFO

  • ZEMLJOTRES JAČINE 5,4 STEPENA POGODIO IRAN, NEMA ŽRTAVA
  • CESTE FEDERACIJE BIH: VIŠEMILIONSKA ULAGANJA U CESTOVNU INFRASTRUKTURU UNSKO- SANSKOG KANTONA
  • IOM OSTAVLJA GRANICU BIH SA SRBIJOM NEZAŠTIĆENOM
  • GODIŠNJICA SMRTI SRĐANA ALEKSIĆA: HUMANOST I LJUDSKOST NADA ZA BUDUĆE GENERACIJE
  • U TOKU REKONSTRUKCIJA BIHAĆKOG CENTRA ZA SOCIJALNI RAD
  • USK: STRUKOVNA ZANIMANJA SVE TRAŽENIJA
  • NA LISTI OD 180 ZEMALJA SVIJETA, PREMA INDEKSU PERCEPCIJE KORUPCIJE U 2019., BiH SE NALAZI NA 101. MJESTU
  • ZVANIČNO UPUĆEN ZAHTJEV INZKU DA NAMETNE IZMJENE KRIVIČNOG ZAKONA O NEGIRANJU GENOCIDA
  • VRIJEME SUTRA: UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO

LJUTOČKA DOLINO NIKAD NE ZABORAVI: OBILJEŽEN DAN BATALJONA LJUTOČ

- U bihaćkoj mjesnoj zajednici Orašac juče je tradicionalno obilježena 27. godišnjica formiranja bataljona "Ljutoč" 501. slavne bbr. Prerastao iz Teritorijalne odbrane Orašac, ovaj bataljon, kako je kazano, nije bio bio samo borbena jedinica u sklopu 5. korpusa A R BiH, nego sinonim života protjeranog stanovništva Ljutočke doline od strane agresorskih snaga

LJUTOČKA DOLINO NIKAD NE ZABORAVI: OBILJEŽEN DAN BATALJONA LJUTOČ

BIHAĆ, 30. juna - Svake godine  već tradicionalno, u samoj završnici šestodnevne manifestacije „Ljutočka dolino, nikad ne zaboravi“, održava se Dan bataljona "Ljutoč".

Obilježavanje je počelo dolaskom maratonaca Atletskog kluba Bihać, a nastavljeno je malonogometnim turnirom između dvanaest prijavljenih ekipa. U oficijelnom dijelu, prisutnima se u ime boraca, obratio ratni starješina, major Bajro Dedić. On je naglasio da su borci Ljutočke doline bili raspoređeni u brojne jedinice 5. Korpusa, te tako dali ogroman doprinos na brojnim ratištima.

Govoreći o ovom datumu i borcima iz Ljutočke doline, Ermin Zulić ministar za boračka pitanja u Vladi USK je kazao kako su to bili borci koji su nepokolebljivo branili i oslobađali ovaj dio BiH. Stoga, potrebno je da svaka nova godišnjica, kako cijeni, okuplja što više ljudi koji će baštiniti sjećanja na borbu i žrtvu koju su podnijeli Ljutočani.

Tužan je ovo dan za brojne mještane Ljutočke doline, jer je ovdje izvršen zločin, što pored brojnih logora, dokazuje činjenica da je u jednom danu obavljena dženaza za stotinu ubijenih. Zbog onih koji su utkali živote u slobodu ovog kraja, neophodno je podržavati ovakve manifestacije iako su mnogi prisiljeni životnu egzistenciju tražiti u nekoj drugoj zemlji. Organizatori cjelokupne manifestacije sretni su što se ove godine maršu mira od Orašca od Štrbačkog buka, odazvao najveći broj učesnika, kako pojedinaca tako i udruženja sa i izvan USK-a.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING