INFO

  • ČAVARA: TEŠKO ĆE SE STEĆI UVJETI ZA ODRŽAVANJE LOKALNIH IZBORA
  • KRIZNI ŠTAB ZA PRAĆENJE KORONAVIRUSA - PRESJEK TRENUTNOG STANJA U UNSKO – SANSKOM KANTONU
  • HRVATSKA NA KORAK DO GRADNJE ODLAGALIŠTA NUKLEARNOG OTPADA
  • U BANJOJ LUCI U PETAK UJUTRO OPĆA ZABRANA KRETANJA ZA MLAĐE OD 65 GODINA
  • IZ BIHAĆA ZA SARAJEVO POSLANA NOVA 34 UZORKA
  • MMF ZA BIH SPREMIO 165 MILIONA EURA, PRIORITET ZDRAVSTVO I EKONOMIJA
  • PRIVREMENO ZATVARANJE POGRANIČNIH PRIJELAZA IZMEĐU HRVATSKE I BOSNE I HERCEGOVINE
  • VRIJEME DANAS: PRETEŽNO OBLAČNO, NA PODRUČJU KRAJINE SUNČANO
  • ZBOG KORONAVIRUSA U AUSTRIJI 200 HILJADA LJUDI OSTALO BEZ POSLA
  • POČELA GRADNJA GRANIČNOG PRIJELAZA SA SRBIJOM KOD BRATUNCA

LIDERI ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA DANAS SE SASTAJU U BERLINU: ZVIZDIĆ NAJAVIO DA ĆE REĆI PRAVU ISTINU

- Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, danas će se u Berlinu sastati sa liderima zemalja Zapadnog Balkana na sastanku koji organizuju Angela Merkel i Emmanuel Macron

 LIDERI ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA DANAS SE SASTAJU U BERLINU: ZVIZDIĆ NAJAVIO DA ĆE REĆI PRAVU ISTINU

BERLIN, 29. aprila - Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel otputovao je jučer u Berlin, gdje će danas biti održan sastanak s liderima zemalja Zapadnog Balkana. Zvizdić je današnji sastanak okarakterisao kao veoma važan.

Sastanak, prema riječima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, dolazi u ključnom trenutku za zemlje regije, pogotovo kada je riječ o sigurnosnoj situaciji u regiji i negativnim tendencijama u procesima pomirenja.

- Riječ je o izuzetno važnom sastanku, važnom zbog nekoliko razloga. Prije svega, zbog činjenice da je sazvan na poziv dva ključna evropska lidera - Angele Merkel i Emmanuela Macrona. Sastanak dolazi u trenutku kad se Zagreb suočava s ključnim izazovima. S jedne strane, svjedoči pozitivnim procesima, ali svjedočimo i negativnim tendencijama u procesima pomirenja i sigurnosti u regiji, rekao je Zvizdić na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Pred odlazak u Berlin, Zvizdić je predstavnicima medija najavio da će na sastanku iznijeti pravu istinu o društveno-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

- Iznijet ću pravu istinu o događajima u Bosni i Hercegovini i svaka moja izjava će biti potkrijepljena preciznim činjenicama, zakonima i odlukama. Zatražit ću da se poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine i da naši susjedi konačno završe s Bosnom i Hercegovinom, da finaliziramo ugovore o granicama s Hrvatskom i Srbijom. Moramo poštovati bazno načelo Evropske unije o nepovredivosti granica, naglasio je Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara smatra da će dio razgovora biti posvećen odnosima Srbije i Kosova.

- Sasvim sigurno će se razgovarati o odnosima Beograda i Prištine, jer je to na neki način neuralgična tačka. Mi ćemo prihvatiti svaki održivi sporazum između Beograda i Prištine koji neće imati negativne implikacije niti na Bosnu i Hercegovinu niti na Zapadni Balkan, poručio je Zvizdić.

Sastanak država Zapadnog Balkana u Berlinu zajednički organiziraju kancelarka SR Njemačke Angela Merkel i predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron, a na sastanak je pozvan i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Sastanak bi trebao početi danas u 17.30 sati. Sastanku sa liderima Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Srbije i Slovenije prisustvovat će i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini.

Očekuje se da će na sastanku biti riječi o stabilnosti Zapadnog Balkana, posebno o odnosima i dijalogu Kosova i Srbije. Predviđena je i zajednička radna večera.

Na samit nije pozvan austrijski kancelar Sebastian Kurz, jedini lider iz EU koji je do sada otvoreno podržao korekciju granica između Kosova i Srbije, kao ni predstavnik Italije, iako su Austrija i Italija dio berlinske inicijative.

 

 

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING