KULTURNO - HISTORIJSKO NASLIJEĐE NA ZUBU VREMENA: NEPROCJENJIVA VRIJEDNOST KOJA ČEKA BOLJA VREMENA

- Da je pristup kulturno – historijskom naslijeđu loš pokazuje niz primjera i u državi i u našem kantonu. Stari gradovi i spomenici kulture, kao dokaz bogate prošlosti, mahom propadaju iako su sastavni dio turističke ponude. Razloge za ovakvo stanje treba tražiti na više adresa. U prvom redu na državnom nivou i nadležnim ministarstvima koja, po projektima, dodjeljuju novac za ove svrhe. Potom i u kantonalnim ministarstvima koja godinama nisu dala saglasnost na imenovanje upravljačkih struktura bez kojih je nemoguće bilo šta uraditi. Izuzetak su pojedine lokalne zajednice koje s minimalnim ulaganjima spomenike održavaju živima

  • AUTOR: rtvusk
  • 23.06.2019 - 18:40
  • 275

USK, 23. juna - Kako u granicama mogućnosti kvalitetno upravljati kulturnim naslijeđem vidljivo je na primjeru starog grada i dvorca Ostrožac. Uz podršku cazinske Gradske uprave, menadžment Kulturnog centra je uradio niz važnih zahvata nakon kojih ovo zdanje ima puno ljepši i privlačniji izgled. Uređena je unutrašnjost dvorca, napravljena šetnica oko njega, a uskoro će cijeli kompleks biti osvijetljen.

Inače, od 13. stoljeća kroz ovaj dvorac su prošli plemići, kmetovi, kneževi, kapetani, age, begovi, kapetani...Da je njegova vrijednost  neprocjenjiva, svjestan je profesor Samir Sućeska sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, koji godinama na ovo mjesto dovodi svoje studente.  Smatra da se država i njene institucije premalo brinu o zdanjima poput ovoga.

Istog mišljenja je i Amir Kadić, direktor Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa USK. Sredstva od pet do 30.000 maraka, koja izdvaja vlast, nedovoljna su ako se zna da su za projekte restauracije nacionalnih spomenika potrebna višemilionska sredstva.  S obzirom na ustaljena izdvajanja za očuvanje u našem kantonu najugroženiji su upravo stari gradovi. Ono što otežava očuvanje kulturnog naslijeđa svakako je nepostojanje upravljačkih struktura u Zavodu. Ova institucija, između ostalog,  godinama nema Upravni odbor tako da je nemoguće provesti javne pozive za realizaciju projekata restauracije i uređenja za koja sredstva odavno postoje.    


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING