KRIZNI ŠTAB BIH: OSOBE KOJE SU SKLONE VRŠENJU KRIVIČNIH DJELA IZMJEŠTAJU SE U IMIGRACIONI CENTAR U LUKAVICI

- Operativni štab za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini danas je na sastanku, kojem je prisustvovao i komesar policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić, razmatrao trenutnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju, te plan za djelovanje nadležnih institucija u narednom periodu. Predsjedavajući Štaba Dragan Mektić je upoznao prisutne da je u toku provođenje procedure preuzimanja na upravljanje prihvatnih centara u Bihaću Bira i bivši Đački dom od Službe za poslove sa strancima BiH. Dogovoreno je da se osobe, koje su sklone vršenju krivičnih djela izmještaju u Imigracioni centar u Lukavici

  • AUTOR: VIP.HD,rtvusk
  • 11.02.2019 - 18:21
  • 569

SARAJEVO - USK, 11. februara - Zbog vremenskih uslova, priliv migranata je značajno smanjen i od početka godine registrirano je novih 1.045 migranata, rečeno je danas na sastanku Operativnog štaba za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini. Ukupno se na teritoriji BiH trenutno nalazi oko 3.900 migranata i svi su smješteni u sedam prihvatnih centara u: Bihaću, Sarajevu, Mostaru, Cazinu i Velikoj Kladuši. Glavni prioritet i u narednom periodu bit će jačanje kontrole istočne granice BiH, radi smanjenja broja ulazaka ilegalnih migranata.

S obzirom na to da je na proljeće moguće povećanje broja migranata, jedan od prioriteta je bolja kontrola i upravljanje migracijama unutar BiH, kako se ne bi preopteretili smještajni kapaciteti za migrante na području Unsko-sanskog kantona. Dogovoreno je da se osobe koje su sklone vršenju krivičnih djela izmještaju u Imigracioni centar u Lukavici. Razgovarano je i o budžetu koji će odobriti Evropska unija za potrebe migracija za 2019-tu godinu.

Granična policija BiH, će u narednom periodu biti popunjena sa 100 novih policajaca, a uskoro će u funkciji biti i deset čamaca za patroliranje na rijeci Savi i Drini. Osim članova Štaba, koji čine predstavnici svih nadležnih institucija s nivoa BiH i entiteta, sastanku je prisustvovao i komesar policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić.

 

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING