INFO

 • KO SE PROTIVI USPOSTAVI REGISTRA PEDOFILA U FBIH?
 • KORONAVIRUS DOŠAO U EVROPU: U FRANCUSKOJ DVIJE ZARAŽENE OSOBE
 • POTVRĐENO DA JE I DRUGI PREMINULI U ZENIČKOJ BOLNICI BIO ZARAŽEN VIRUSOM H1N1
 • SA STRAHOM U GODINI ŠTAKORA: ZBOG KORONAVIRUSA KINA OGRANIČILA KRETANJE 56 MILIONA LJUDI
 • PREDSJEDNIK ERDOGAN STIGAO U GRAD ELAZIG POGOĐEN ZEMLJOTRESOM
 • SANSKI MOST: ORGANIZIRANA ISHRANA DIVLJIH ŽIVOTINJA U PERIODU LOVOSTAJA
 • CAZIN: U POSLOVNOJ ZONI RATKOVAC NJEMAČKI INVESTITOR NAŠAO POVOLJAN POSLOVNI AMBIJENT ZA TVORNICU
 • USK: EGZISTENCIJALNO UGROŽENI DEMOBILISANI BORCI STAROSTI ISPOD 57 GODINA
 • MALEZIJA: TROJE KINESKIH TURISTA ZARAŽENI KORONA VIRUSOM
 • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI OBLAČNO VRIJEME SA PADAVINAMA
 • OBILJEŽAVANJE 78. GODIŠNJICE IGMANSKOG MARŠA: ANTIFAŠIZAM NIJE ISKORIJENJEN
 • BOSANSKI PETROVAC: FESTIVAL SA MISIJOM ODRŽIVOSTI RURALNIH PODRUČJA

KONZUMACIJOM SAMO DVA GAZIRANA PIĆA DNEVNO RIZIKUJETE RANIJU SMRT

- Istraživanje koje je obuhvatilo više od 400 hiljada odraslih osoba u Evropi utvrdilo je da je rizik rane smrti povećan kod ljudi koji su konzumirali dvije ili više čaša gaziranih pića zaslađenih šećerom ili umjetnim sladilima dnevno, objavljeno je u stručnom časopisu JAMA Internal Medicine.

KONZUMACIJOM SAMO DVA GAZIRANA PIĆA DNEVNO RIZIKUJETE RANIJU SMRT

"Naši rezultati za zaslađena gazirana pića pružaju dodatne argumente za ograničavanje njihove konzumacije i zamjene drugim zdravijim pićima, po mogućnosti vodom. Što se tiče umjetno zaslađenih gaziranih pića moramo bolje proučiti mehanizme koji se skrivaju iza te veze i istraživanja poput naših, nadajmo se, potaknut će te napore", rekao je autor studije Neil Murphy te je dodao da možda sama gazirana pića nisu u korijenu problema.

Kao primjer naveo je kako konzumiranje velikih količina gaziranih pića može biti znak općenito nezdrave prehrane.

Ispitanici su popunjavali upitnike o svojoj prehrani, stilu života, obrazovanju, pušenju, konzumaciji alkohola i fizičkoj aktivnosti. Iz ispitivanja su isključene osobe koje su oboljele od karcinoma, srčanih bolesti i dijabetesa.

U istraživanju je učestvovalo tačno 451.743 osoba prosječne životne dobi od 51 godine. Tokom 16 godišnjeg istraživanja umrlo je 41.693 ispitanika.

Kad su naučnici proučili njihove podatke, uzeli u obzir faktore koji bi mogli povećati rizik od prijevremene smrti, poput indeksa tjelesne mase i pušenja utvrdili su da su ispitanici koji su konzumirali dvije ili više čaša zaslađenih gaziranih napitaka dnevno imali 17 posto veće izglede od rane smrti u poređenju s onima koji su konzumirali manje od jedne čaše tih gaziranih pića mjesečno.

Oni koji su konzumirali dvije ili više čaša šećerom zaslađenih gaziranih pića dnevno imali su osam posto veće izglede od ranije smrti s onima koji su pili manje od čaše mjesečno, a oni koji su konzumirali dvije ili više čaša umjetno zaslađenih gaziranih pića dnevno imali su 26 posto veće šanse ranije umrijeti u odnosu na one koji su konzumirali manje od čaše umjetno zaslađenih gaziranih napitaka mjesečno.

"Oni koji su pili mnogo gaziranih pića imali su viši indeks tjelesne mase i imali su veći izgled da su pušači. Statistički smo uzeli u obzir u našim analizama Indeks tjelesne mase, pušenje i druge rizike smrtnosti koji su mogli utjecati na naše rezultate no veza je ostala. No ne možemo isključiti mogućnost da su ti faktori utjecali na naša otkrića stoga ne možemo tvrditi da su otkrivene veze uzročno-posljedične", kazao je Murphy.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING