KONSTITUISAN NOVI SAZIV DOMA NARODA FBIH

- Polaganjem zakletve novoizabranih delegata danas je u Sarajevu konstituisan novi saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Na sjednici bi trebalo da bude izglasan Budžet Federacije BiH za 2019. godinu, kojeg je ranije potvrdio Predstavnički dom. Za predsjedavajućeg Doma izabran je Tomislav Martinović (HDZBiH)

  • AUTOR: BHRT, Agencije,
  • 20.02.2019 - 16:00
  • 243

SARAJEVO, 20. februara - Za zamjenika predsjedavajućeg iz Kluba bošnjačkog naroda izglasan je Aljoša Čampara (SDA), dok drugi zamjenik, iz Kluba srpskog naroda nije prošao. Naime, kandidat Žarko Vujović (SDP) nije dobio potrebnu većinu glasova.

Martinović je ovom prilikom izjavio da će tu ulogu obavljati časno, iako se radi o privremenom rješenju, s obzirom da mu predstoji nova kadrovska preraspodjela. Delegatima je certifikate uručio član Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović.

Novi saziv Doma naroda potom je izglasao da će Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu biti razmotren po hitnom postupku.

Ako budžet bude odobren u istom tekstu u kojem ga je u januaru prihvatio Predstavnički dom, steći će se uslovi za njegovu operativnost, a time i za finansijsku deblokadu Federacije koja traje od 1. februara.

Delegati su, također, odlučili da danas po hitnom postupku razmotre i prijedlog zakona o izvršenju ovogodišnjeg budžeta. Ista procedura je izglasana i za predložene izmjene aktuelnog federalnog zakona o budžetima, a cilj je da stupi na snagu i ovogodišnji budžet Grada Mostara u situaciji kad ta lokalna zajednica nema gradsko vijeće.

U nastavku zasjedanja trebalo bi da budu izabrani delegati za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a potom će uslijediti razmatranje prijedloga budžeta, ali i finansijskih planova vanbudžetskih fondova za ovu godinu.

Do izbora novog rukovodstva, konstituirajuću sjednicu će voditi Lidija Bradara, predsjedavajuća u dosadašnjem sazivu federalnog Doma naroda.

Kako je ranije javila Agencija Anadolija, izbori za novi saziv Dom naroda u kantonalnim skupštinama Federacije BiH provođeni su više od mjesec dana i to po izmjenama uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine koje je donijela Centralna izborna komisija BiH s obzirom da je Ustavni sud BiH još krajem 2016. godine van snage stavio odredbe člana Izbornog zakona BiH koji tretiraju način izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH

Kako Parlamentarna skupština BiH dvije godine uprkos brojnim pokušajima nije izmijenila Izborni zakon BiH CIK BiH je izmjenama uputstva definirao broj delegata po kantonima i konstitutivnim narodima i ostalim koji se biraju u novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH u sazivu 2018. – 2022. godina.

Tako je u novi Dom naroda Parlamenta FBiH od ukupno 58 izabrano je 55 delegata i to po 17 iz bošnjačkog i hrvatskog, 14 iz srpskog, te svih sedam delegata iz reda ostalih.

U Klub bošnjačkog naroda mandati su dodijeljeni Hadisu Jusiću, Hajrudinu Haliloviću, Senadu Ahmetoviću, Fahrudinu Skopljaku, Senadu Aliću, Dževadu Hadžiću, Rami Isaku, Jasminu Duvnjaku, Jasminku Kapiću, Nijazu Musiću, Elvedinu Mušanoviću, Alisi Hajdarović, Zvonki Mariću, Aljoši Čampari, Samiru Suljeviću, Jasenku Tufekčiću i Senadu Čelji.

U Klubu hrvatskog naroda mandati su dodijeljeni delegatima Anelu Šahinoviću, Iliji Iliću, Borisu Krešiću, Ivi Tadiću, Edimu Fejziću, Marku Sarafu, Zdenki Džambas, Iliji Nakiću, Tomislavu Martinoviću, Damiru Džebi, Ivi Ragužu, Mariji Iličić, Zdravku Bešliću, Tomislavu Mandiću, Damiru Marjanoviću, Ivanu Iviću i Stipanu Šarcu.

Mandate u Klubu srpskog naroda dobili su Slađan Ilić, Žarko Vujović, Mladen Simić, Daliborka Milović, Ljubinka Atanasijević, Vesna Saradžić, Zora Dujmović, Smiljana Viteškić, Igor Stojanović, Duško Radun, Goran Broćeta, Dragana Damjanović, Velimir Tanović i Drago Puzigaća.

Iz reda ostalih mandati su dodijeljeni Rasimu Kantareviću, Mireli Trepanić, Sandri Imširović, Segmedini Srni Bajramović, Viboru Handžiću, Aneru Žuljeviću i Sejadu Tatarinu.

Tri preostala nedostajuća mandata za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda bit će potvrđena dopunskom odlukom nakon provedbe procedure propisane članom 37. stav (3) Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

U novom sazivu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH djelovaće delegati koji dolaze iz čak 14 političkih partija.

Najviše predstavnika imat će koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP dr. Ante Starčević BiH, HDU BiH, HSS Stjepan Radić njih 14, a postom slijedi SDP sa ukupno 11 delegata, te treća SDA sa devet delegata.

Po tri delegata imat će Srpska lista i Naša stranka, po dva DF, a-SDA, Laburistička partija, Liberalna stranka, SBB i Goraždanska priča. Po jednog delegata imat će PDA, Srpska napredna stranka i SBiH.

 

 

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING