KONSTITUISAN NOVI OPĆINSKI ODBOR SDA KLJUČ

- Općinski odbor SDA Ključ izražava zabrinutost činjenicom da je Općina Ključ u 2018. godinu ušla bez budžeta

  • AUTOR: press OOSDA Ključ/rtvusk
  • 11.01.2018 - 14:11
  • 319

KLJUČ, 11. januara – Jučer je  godine održana  konstituirajuća sjednica Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Ključ. Pored razmatranja materijala vezanih za konstituiranje odbora, posebna pažnja posvećena je aktuelnom stanju u općini Ključ. Općinski odbor SDA Ključ izražava zabrinutost činjenicom da je Općina Ključ u 2018. godinu ušla bez budžeta, ključnog finansijskog dokumenta za funkcioniranje života u lokalnoj zajednici. Očekujemo  da u kreiranju budžeta prostor za snažnije učešće dobiju, pored političkih partija, predstavnici civilnog društva i reprezenti svih društvenih kategorija  općine, smatraju u OO SDA KLJUČ.

Nadalje, smatraju da se u budžetu Općine Ključ moraju naći sredstva za stipendije, da se ne smiju smanjivati izdaci za prijevoz đaka, porodilje, borce i socijalno ugrožene kategorije građana. Poseban akcenat u budžetu za narednu godinu žele staviti na segment poljoprivrede, i u tom smislu, kažu, imamo obavezu podsjetiti da je u prethodnim mandatima budžet Općine bio čak i manji nego danas, a da su poljoprivrednici dobivali duplo više nego što je to slučaj zadnjih godina. Zabrinuti smo činjenicom da prijedlogom budžeta za 2018. godinu općinska vlast odustaje od gradnje industrijske zone Velagići za koju nije planirana nijedna konvertibilna marka. U prošloj godini, od planiranih 10.000 KM, nije realizirano ništa za ovu namjenu.

Nakon analize stranačkih aktivnosti i stavova iznijetih u proteklih godinu dana, OO SDA Ključ zaključila je kako su se tačnim ispostavila  pravovremena upozorenja o destruktivnim potezima u brojnim javnim ustanovama i preduzećima, kao i organu uprave od strane vladajuće strukture u Općini. Negativni bilansi, kreditna zaduženja, finansijske blokade, brzoplete i nelogične smjene su nažalost ključno obilježje ključkih javnih preduzeća u ovom momentu. Nismo sretni, ističu, nego zabrinuti zbog činjenice da su se naše najave i sumnje pokazale istinitim. Pozivaju sve političke subjekte da odgovorno pristupe rješavanju evidentnih problema. SDA Ključ očekuje više otvorenosti, spremnosti i susretljivosti od strane općinske vlasti,  kako bi zajedničkim snagama spasili ono što se spasiti može.

OO SDA KLJUČ smatra da se u javnim ustanovama i preduzećima koja su zapala u teška stanja, problemi moraju rješavati uz učešće svih relevatnih faktora, ali i da se u upravljačke strukture istih moraju imenovati stručni, a ne politički podobni kadrovi.

Povećanje efikasnosti, stavljanje pod kontrolu finansijskih izdataka i drastično smanjenje troškova, transparentnost i otvorenost u radu, kreiranje sistematizacija radnih mjesta u javnim ustanovama i preduzećima na osnovu stvarnih potreba i ekonomske snage  općine moraju biti opredjeljenje svih političkih aktera u općini Ključ, ukoliko je cilj stvoriti temelje za sveukupno poboljšanje stanja u ovoj lokalnoj zajednici.

OO SDA KLJUČ će uskoro javnosti predstaviti plan aktivnosti i strategiju djelovanja za naredni period, koji će podrazumijevati prijedloge mjera u Općini Ključ, ali i definirati interese građana Ključa i način njihove realizacije spram viših nivoa vlasti.

 


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING