KONSTITUIRAN DOM NARODA PARLAMENTA BIH: NOVI DRŽAVNI DELEGATI DALI SVEČANE IZJAVE

- Novoizabrani delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj konstituirajućoj sjednici dali su svečane izjave, čime je napokon kompletiran novi saziv državne zakonodavne vlasti

  • AUTOR: klix.ba
  • 28.02.2019 - 11:26
  • 160

SARAJEVO, 28. februara - Konstituirajućom sjednicom predsjedava delegat Sredoje Nović s obzirom na to da sve do izbora predsjedavajućeg prvom sjednicom predsjedava najstariji delegat u svojstvu privremenog predsjedavajućeg. On je rekao da očekuje kako će se u Domu naroda PSBiH osjećati tolerantna, civilizovana i demokratska atmosfera bez obzira na različitosti delegata.

Današnjoj sjednici prisustvovao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović. Sjednici na kojoj je Bosna i Hercegovina napokon dobila zakonodavnu vlast nisu prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić.

 

Delegati su se svečanom izjavom obavezali da će poštovati Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum te štititi i zauzimati se za ljudska prava i slobode svih građana BiH.

Delegati iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH:

1. Bakir Izetbegović (SDA)
2. Asim Sarajlić (SDA)
3. Amir Fazlić (SDA)
4. Denis Bećirović (SDP)
5. Fahrudin Radončić (SBB)

Delegati iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH:

1. Dragan Čović (HDZ BiH)
2. Bariša Čolak (HDZ BiH)
3. Marina Pendeš (HDZ BiH)
4. Lidija Bradara (HDZ BiH)
5. Zlatko Miletić (DF)

Delegati iz reda srpskog naroda u Domu naroda PSBiH:

1. Dušanka Majkić (SNSD)
2. Lazar Prodanović (SNSD)
3. Sredoje Nović (SNSD)
4. Nikola Špirić (SNSD)
5. Mladen Bosić (SDS)

U nastavku konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH državni delegati razmatrat će osnivanje klubova naroda te izbor predsjedavajućeg i dva zamjenika predsjedavajućeg gornjeg doma bosanskohercegovačke zakonodavne vlasti.

Podsjećamo, delegate iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda delegirao je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, dok je delegate iz reda srpskog naroda delegirala Narodna skupština Republike Srpske.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING