KOLONIJA SKULPTORA OSTROŽAC OBILJEŽAVA 50 GODINA

- Za razliku od prethodnih kolonija, koje su realizirane u tri faze, ove godine svi umjetnici rade zajedno, što je već izazvalo veliko zanimanje posjetilaca

Počela Kolonija skulptora Ostrožac
  • AUTOR: Emina Ramić
  • 19.05.2017 - 17:43
  • 531

CAZIN, 19. maja – U toku je kolonija skulptora “Ostrožac” koja ove godine obilježava 50. godišnjicu. Počela je prije četiri dana okupljanjem umjetnika koji će i ove godine nova djela pokloniti gradu Cazinu i ljubiteljima umjetnosti.

Kipar Milija Stojanović iz Crne Gore prvi je put  na koloniji skulptora „Ostrožac“. Prema njegovim riječima, ovo mjesto nudi posebnu atomsferu za stvaranje novih umjetničkih djela.

U radu 50. kolonije skulptora sudjeluju i akademski kipari Darko Šobot i Samir Sućeska, te studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva koji će svoja djela stvarati klesanjem malih i velikih skulptura u kamenu bihacitu.

Za razliku od prethodnih kolonija, koje su realizirane u tri faze, ove godine svi umjetnici rade zajedno, što je već izazvalo veliko zanimanje posjetilaca koji u svojevrsnoj galeriji pod vedrim nebom mogu vidjeti kako nastaju monumentalne skulpture od bihacita ili minijature u terakoti.

Pored umjetnika iz svih zemalja bivše Jugoslavije, svoja djela na Starom gradu u Ostrošcu proteklih godina ostavljali su i umjetnici iz Japana, Francuske, Njemačke, Češke i brojnih drugih zemalja.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING