KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ: MOJ STAV O MUSLIMANIMA U HRVATSKOJ JE SUKLADAN SAOPĆENJU MUFTIJE HASANOVIĆA

- Stav predsjednice Republike u potpunosti je sukladan s saopćenjem muftije dr Aziza ef. Hasanovića, saopćeno je iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Kolinda Grabar-Kitarović
  • AUTOR: Anadolija/foto:arhiv
  • 13.09.2018 - 07:12
  • 633

ZAGREB, 12. septembra (AA) -  Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je na saopćenje predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziza ef. Hasanovića te poručila kako je zbog novinarskog kraćenja došlo do krive interpretacije njezine izjave iz razgovora za bečki list Kleine Zeitung, javlja Anadolu Agency (AA).

"Stav predsjednice o Islamskoj zajednici u Republici Hrvatskoj dobro je poznat i višekratno ponovljen – Islamska zajednica u potpunosti je uključena u društvo. Upravo predsjednica često navodi kako je hrvatsko iskustvo istinskog zajedničkog života pripadnika svih vjeroispovijesti primjer kako je moguće uspostaviti istinski međuvjerski dijalog, pri čemu često ističe važnu ulogu Islamske zajednice u Hrvatskoj i svakog pojedinca osobno, kao i doprinos sugrađana islamske vjere u Domovinskom ratu. Stav predsjednice Republike u potpunosti je sukladan s saopćenjem muftije dr Aziza ef. Hasanovića", saopćeno je iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

U saopćenju se navodi da je u intervjuu za bečki Kleine Zeitung predsjednica izrazila uvjerenje da je muslimanska zajednica u Hrvatskoj u potpunosti dijelom hrvatskog društva te da predsjednica nije iznijela tezu da su hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu.

"Prilikom novinarskog kraćenja odgovora izostao je ključni dio rečenice gdje se predsjednica referira na apele iz Velike Kladuše koji izražavaju bojazan o ugrozi stabilnosti tamošnje zajednice", saopćeno je iz Ureda predsjednice.

Ured predsjednice reagirao je nakon što se pojavila interpretacija njezine izjave po kojoj je u Kleine Zietungu objavljena njezin dio izjave da su "hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu", a nakon čega je Aziz ef. Hasanović zatražio od predsjednice pojašnjenje ove sporne izjave.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING