KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ: MOJ STAV O MUSLIMANIMA U HRVATSKOJ JE SUKLADAN SAOPĆENJU MUFTIJE HASANOVIĆA

- Stav predsjednice Republike u potpunosti je sukladan s saopćenjem muftije dr Aziza ef. Hasanovića, saopćeno je iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Kolinda Grabar-Kitarović
  • AUTOR: Anadolija/foto:arhiv
  • 13.09.2018 - 07:12
  • 753

ZAGREB, 12. septembra (AA) -  Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je na saopćenje predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziza ef. Hasanovića te poručila kako je zbog novinarskog kraćenja došlo do krive interpretacije njezine izjave iz razgovora za bečki list Kleine Zeitung, javlja Anadolu Agency (AA).

"Stav predsjednice o Islamskoj zajednici u Republici Hrvatskoj dobro je poznat i višekratno ponovljen – Islamska zajednica u potpunosti je uključena u društvo. Upravo predsjednica često navodi kako je hrvatsko iskustvo istinskog zajedničkog života pripadnika svih vjeroispovijesti primjer kako je moguće uspostaviti istinski međuvjerski dijalog, pri čemu često ističe važnu ulogu Islamske zajednice u Hrvatskoj i svakog pojedinca osobno, kao i doprinos sugrađana islamske vjere u Domovinskom ratu. Stav predsjednice Republike u potpunosti je sukladan s saopćenjem muftije dr Aziza ef. Hasanovića", saopćeno je iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

U saopćenju se navodi da je u intervjuu za bečki Kleine Zeitung predsjednica izrazila uvjerenje da je muslimanska zajednica u Hrvatskoj u potpunosti dijelom hrvatskog društva te da predsjednica nije iznijela tezu da su hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu.

"Prilikom novinarskog kraćenja odgovora izostao je ključni dio rečenice gdje se predsjednica referira na apele iz Velike Kladuše koji izražavaju bojazan o ugrozi stabilnosti tamošnje zajednice", saopćeno je iz Ureda predsjednice.

Ured predsjednice reagirao je nakon što se pojavila interpretacija njezine izjave po kojoj je u Kleine Zietungu objavljena njezin dio izjave da su "hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu", a nakon čega je Aziz ef. Hasanović zatražio od predsjednice pojašnjenje ove sporne izjave.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING