KO SDA USK: SKUPŠTINSKA VEĆINA ĆE PODRŽATI KREDITNA ZADUŽENJA

- Već početkom jesenjeg zasjedanja, pred zastupnicima Skupštine naći će se set zakona, koji se odnose na smanjenje javnih rashoda, prije svega Zakon o uštedama.

  • AUTOR: Delila Alibegović
  • 02.07.2015 - 15:41
  • 819

BIHAĆ, 2.juli 2015. - Uoči sutrašnje vanredne sjednice Skupštine USK, rukovodstvo KO SDA održalo je press konferenciju. Potvrdili su da će parlamentarna većina dati podršku prijedlogu Vlade USK da se kratkoročno i dugoročno zaduži kod  banaka kako bi se dijelom sanirao kantonalni budžet. Samo na ovaj način Vlada će  moći izmiriti dio nagomilanih  obaveza i dati sebi prostora za nastavak započetih mjera na dugotrajnom stabiliziranju javnih finansija, istakao je Sead Kadić, predsjednik KO SDA.

Također, data je podrška radu Vlade USK na čelu sa premijerom Izudinom Saračevićem. Vjeruju da je Vlada na pravom putu stabilizacije stanja u Kantonu, a u prilog  tome je i najava da u septembru slijedi usvajanje seta zakona koji će, rečeno je, u mnogome srezati  bespotrebne javne  rashode, kao što su lična primanja političara, ali i direktora javnih ustanova i preduzeća.

U stranci su zadovoljni dosadašnjim aktivnostima Vlade USK, za koju smatraju da je transparentna u radu, štedljiva i poštuje zakone. Stanje budžeta je krajnje neodrživo, naslijeđena su ogromna dugovanja, nekontrolirani prijem velikog broja administracije, nerealno povećanje plaće. Samo po tom osnovu, mjesečna su izdvajanja iz budžeta 10,5 miliona KM, a prihodi jedva dostižu iznos od 13 miliona KM, istaknuto je na press konferenciji.

Predsjevajući Skupštine, Nijaz Hušić ističe da je Vlada predložila odluke o zaduženjima tek kada je uradila detaljni pregled svih obaveza. Zbog toga su u sindikatima možda izgubili strpljenje,  ali ova Vlada sigurno neće donositi  „ad hoc“ odluke, dodao je Hušić. O najavljenom  protesnom okupljanju pred zgradom Skupštine USK, Hušić kaže da je lično tražio više informacija od komesara Policije i očekuje odgovor, jer je i sam dobio obavijest, a zna se šta propisuje Zakon o javnom okupljanju. 

Već početkom jesenjeg zasjedanja, pred zastupnicima Skupštine naći će se set zakona, koji se odnose na smanjenje javnih rashoda, prije svega Zakon o uštedama. 

Blizu 6000 korisnika crpe po više osnova  sredstava iz budžeta USK. U SDA se pitaju da li je potrebna ovolika javna potrošnja. I to je predmet analize najavljenih mjera Vlade USK, koje će  prema ocjeni Hušića biti vidljivi nakon godinu dana rada.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING