KINEZI DOČEKUJU PRAZNIK PROLJEĆA: POČELE NAJMASOVNIJE SEZONSKE MIGRACIJE LJUDI NA SVIJETU

- Glavna odlika Praznika proljeća u Kini je okupljanje porodice pa stotine miliona Kineza iz velikih gradova na ovaj praznik posjećuju svoje porodice na periferiji

  • AUTOR: Anadolu Agency
  • 03.02.2019 - 10:29
  • 409

PEKING, 03. februara - Praznik proljeća, kao najvažniji i najsvečaniji praznik u Kini, simbolizira početak Nove godine po kineskom lunarnom kalendaru, a istovremeno je i jedinstvena prilika za okupljanje porodica, što dovodi do velikih migracija i enormnih gužvi u saobraćaju.

Ovaj praznik datira iz perioda dinastije Shang i tradicija je duga više od 4.000 godina. Praznik traje sedam dana, ali slavlje i festivali čak i 40 dana.

Kinezi na ovaj praznik izlaze iz godine psa i ulaze u godinu svinje.

Glavna odlika Praznika proljeća u Kini je okupljanje porodice pa stotine miliona Kineza iz velikih gradova na ovaj praznik posjećuju svoje porodice u ruralnim dijelovima zemlje.

Praznične migracije počele su 13. januara i trajat će do 21. februara kada bi već svi Kinezi trebali biti u krugu porodice za doček praznika.

Formalno, Nova kineska godina nastupa 5. februara i kao Praznik proljeća se slavi sedam dana.

Ove godine se očekuje da za praznične dane unutar Kine bude ostvareno više od tri milijarde putovanja, kao i u proteklim godinama.

Željeznice su najčešći izbor Kineza za praznična putovanja, a to je posebna radost za blizu 300 miliona Kineza koji rade u velikim gradovima daleko od svojih porodica.

S druge strane, s obzirom da radnička populacija odlazi u provinciju, a i gradska populacija koristi praznik za putovanje, velike kineske metropole u periodu Praznika proljeća više nisu mjesto gužvi, već i njihovim ulicama nakratko zavladaju mir i tišina.

Shiao Zou je jedan od Kineza koji vozom putuje iz Pekinga, preko Tienjina u rodni Hohhot u kojem mu je porodica, a za AA je kazao kako se raduje novom susretu sa porodicom.

"Svi se okupimo i Novu godinu dočekujemo uz tradicionalna jela i druženje s najbližima. Ovo su najljepši dani u godini koje svi rado čekamo", kazao je Cang.

I Jang Shaoley ističe kako je ushićen i kako s nestrpljenjem očekuje susret i druženje sa suprugom i djecom koji žive u Hibeiju.

"Mnogo mi nedostaju, posebno dvogodišnji sin koji me nije vidio mjesecima. Čuo sam se s njima, ali nisam im rekao da dolazim. Želim ih iznenaditi", kazao je Jang.

Li Su je još jedan od radnika koji ne krije da rad u Pekingu među populacijom od 22 miliona predstavlja veliki izazov i čežnju za porodicom koja živi u dalekom Shangdongu.

"S nestrpljenjem iščekujem susret sa suprugom i djetetom. Već noćima ne spavamo od uzbuđenja", kazao je Li.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING