KINESKA VAZA DECENIJAMA STAJALA U KUTIJI ZA CIPELE PA PRODANA ZA 16 MILIONA EURA

- Novi vlasnik vaze, kupac iz Azije, nije želio otkrivati svoj identitet

  • AUTOR: klix.ba
  • 13.06.2018 - 08:45
  • 530

Kineska vaza iz 18. stoljeća koja je decenijama stajala u kutiji za cipele u Francuskoj prodana je za više od 16 miliona eura na aukciji u Parizu.

Kupac je za vazu dao 20 puta više od procijenjene vrijednosti koja je iznosila između 500.000 i 700.000 eura. Do sada niti jedan predmet nije prodan za više novca na pariskoj aukciji Sotheby.

Prodana vaza bila je dio porodičnog naslijeđa i nedavno je pronađena na potkrovlju jedne kuće.

Azijski umjetnički ekspert Olivier Valmier ispričao je kako je vlasnica vaze uzela voz, zatim metro te ušetala na vrata aukcijske kuće Sotheby s vazom u kutiji od cipela.

"Kada je stavila kutiju na moj sto i otvorila je, svi smo bili zapanjeni ljepotom vaze. Ovo je vrhunsko umjetničko djelo. Kao da smo otkrili Caravaggia", kazao je Valmier.

Vlasnica je kazala kako je pretpostavljala da je vaza vrijedna, ali ni u ludilu nije pomislila da vrijedi 16 miliona eura.

Kineska vaza u obliku sijalice, visine 30 centimetara, iscrtana je u zelenim, plavim, žutim i rozim nijansama. Na aukciji je opisana kao izuzetno očuvana porculanska posuda napravljena za imperatora dinastije Qing. Vaza na sebi ima oznaku Qianlong imperatora koji je vladao Kinom od 1736. do 1795. godine.

Novi vlasnik vaze, kupac iz Azije, nije želio otkrivati svoj identitet.


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING