KFOR: KOSOVSKI SPECIJALCI MOGU SE KRETATI PO CIJELOM KOSOVU!

- Na pitanje da li Kfor može sa 4.000 vojnika da zaštiti Srbe na Kosovu, Fungo je rekao da će međunarodne snage nastaviti da provode redovne procjene sigurnosti kako bi se utvrdilo da li je neophodno da preduzimaju bilo kakve mjere

  • AUTOR: bhrt
  • 20.03.2017 - 09:49
  • 286

PRIŠTINA, 20. marta - Komandant Kfora italijanski general Đovani Fungo izjavio je da pripadnici Specijalne kosovske policijske jedinice “Rosu” mogu da se kreću po cijelom Kosovu bez odobrenja Kfora.

“Na osnovu Briselskog sporazuma iz 2013. godine, između Beograda i Prištine, institucije Kosova nisu obavezne da od Kfora traže odobrenje za kretanje njihovih policijskih snaga širom teritorije Kosova”, rekao je Fungo.

Na pitanje da li Kfor može sa 4.000 vojnika da zaštiti Srbe na Kosovu, Fungo je rekao da će međunarodne snage nastaviti da provode redovne procjene sigurnosti kako bi se utvrdilo da li je neophodno da preduzimaju bilo kakve mjere.

On je za “Politiku” izjavio da, ukoliko mandat Kosovskih sigurnosnih snaga evoluira na način kao što predlaže Priština, onda će NATO morati da preispita nivo svoje posvećenosti, posebno u pogledu izgradnje kapaciteta.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da Kfor ne zalazi u kampove takozvane “Islamske države” na Kosovu, Fungo je naveo da mandat Kfora ne obuhvata borbu protiv terorizma na Kosovu, ali da je spreman da reagira na bilo koju prijetnju.

On je rekao da su sva nasilna djela za osudu i neprihvatljiva, ali da se situacija znatno poboljšala, kao i sigurnosna situacija u sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom.

Fungo tvrdi da je znatno umanjen broj međuetničkih incidenata, tako da vojnici Kfora nadziru još samo pravoslani manastir Dečani, dok su ostali objekti Srpske pravoslavne crkve, za koje se smatralo da su pod rizikom, pod zaštitom policije.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING