KANTONALNA BOLNICA: BEZ UPRAVNOG ODBORA I NA ČEKANJU

- Nakon što su tri člana, uključujući i predsjednicu Upravnog odbora Kantonalne bolnice Sanelu Abdulahović, podnijeli ostavku, stanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi se dodatno usložilo. Bolnica pod hitno treba novac za izmirenje milionskih dugovanja prema dobavljačima. Iako se na računu Bolnice nalazi 1,2 miliona maraka, kojima se treba izmiriti dio duga, ona još uvijek nisu operativna. Njihova doznaka ovisi o odluci Upravnog odbora, kojeg bolnica trenutno nema i sada se očekuje imenovanje privremenog. Ministar zdravstva Unsko-sanskog kantona Hazim Kapić za našu medijsku kuću kazao je da još nisu predložena nova imena, odnosno da je u toku procedura odabira. On se ujedno osvrnuo na posljednja i općenito dešavanja oko Bolnice

  • AUTOR: rtvusk
  • 23.05.2018 - 19:24
  • 2393

USK, 23. maja - Kantonalna bolnica ostala je bez Upravnog odbora, a kada će biti imenovan novi, za sada je neizvjesno. Iako je direktor ove zdravstvene ustanove Smail Dervišević, gostujući nedavno u Dnevniku TV USK kazao da je dobio obećanja od premijera Kantona Huseina Rošića da će se ove sedmice riješiti nastala situacija oko funkcionisanja ovog upravljačkog tijela, resorni ministar Hazim Kapić potvrdio je da je ipak riječ o proceduri koja će potrajati.

Ono što je poznato jeste da bez ovog upravljačkog mehanizma bolnica ne može, podsjećamo, raspolagati sa 1,2 miilona maraka koji se nalaze na njenom računu.

Pismene ostavke tri člana, uključujući i ostavku predsjednice odbora Sanele Abdulahović, ministar Kapić prokomentirao je da su uslijedile nakon što očito nije postojala potrebna komunikacija na realaciji Upravni odbor-direktor bolnice. To je naročito došlo do izražaja prilikom utvrđivanja prioriteta u plaćanju dugovanja dobavljačima koji potražuju milionske iznose od bolnice i zbog čega bolnici svakodnevno prijete blokade računa i nestašica medicinskih lijekova i drugih potrebnih medikamenata.

"Postali smo tako majstori u stvaranju problema, pa čak i tamo gdje ih nema", kaže između ostalog ministar Kapić dodajući da uprkos naporima koji su poduzeti na pronalasku novca oko barem djelimičnog saniranja finansijske dubioze bolnice, sada je ova ustanova ostala i bez UO i bez novca. A ministar je potvrdio samo ono što javnost odavno zna.

Uz blokiranih 1,2 milion maraka, bolnici je trebalo biti doznačeno još oko 800 hiljada maraka. No i ova sredstava su na čekanju jer u Vladi očekuju da Uprava bolnice dostavi Izvještaj o utrošenih milion maraka za operacione sale čiji završetak još nije ni na vidiku, ni 5 godina nakon velikog požara.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING