KAMENICA KOD DRVARA: I DANAS RUŠEVNA ZGRADA PODSJEĆA NA LOGORAŠKE PATNJE

- Logor Kamenica kod Drvara, jedan je od brojnih logora formiranih u periodu agresije na BiH. Danas su ga posjetile porodice logoraša i preživjeli logoraš Hilmo Kozlica, a u okviru drugog dana programa manifestacije „Ljutočka dolino, nikad ne zaboravi“. Porodice logoraša su izrazile nezadovoljstvo činjenicom da su za zločine u logorima u Drvaru, do danas procesuirane samo 2 osobe

  • AUTOR: rtvusk
  • 10.06.2018 - 18:58
  • 768

KAMENICA/DRVAR, 10. juna - Hilmo Kozlica, preživjeli logoraš, prisjetio se nečovječnog i okrutnog ponašanja u ovom logoru. Ni danas mu nije jasno kako su batine učinile da sve druge bolesti jednostavno nestanu. Kako je kazao, u logoru nikog nije zabolio zub, bubreg, niko nije imao srčani napad. Ljudi su imali otvorene rane iz kojih su izlazili crvi, zadobivene rane od batinanja, udaranja i mučenja.

Sreću da preživi nije imao tada 22-godišnji Hajrudin. Fatimin sin jedinac. Posmrtne ostatke je pronašla 2003 godine. Njegopva majka Fatima Behrem podsjetila je riječima na taj dramatičan trenutak, kada je vidjela posmrtne ostatke svoga sina.

„Kad smo ušli, njega je doktor svega složio. Kaže evo majka ovo je vaš sin, po krvi su ga pronašli. Ja sam prošla i uzela onu njegovu lobanju, doktor kaže - nemoj majka uzimati. Još sad da je uzmem pa više neću nikada, rekla sam - govori nam Fatima.

Ovaj logor po svom kapacitetu nije velik, ali je po svireposti i nečovječnom ponašanju u samom vrhu. Danas su to samo ruševine, ali ono što su logoraši preživjeli ne smije biti zaboravljeno.

Ibrahim Begić u ime Organizatora kazao je kako i današnji obilazak ovog mjesta svjedoči da nikad neće zaboraviti, da se zaista ne smije zaboraviti, jer je to dužnost živih prema nevinim žrtvama koje su ovdje ubijene.

Inače, logor Kamenica Hilmi Kozlici je treći po redu u kojem je mučen. Prošlog mjeseca je saslušan u svojstvu svjedoka protiv trojice optuženih za zločine koji su počinjeni u logoru Kozila. Kaže da je prepoznao svoje i mučitelje svojih komšija logoraša, i to Dragišu Barovića, Bišćanina koji je igrao za bihaćko Jedinstvo, Milanka Kneževića, koji je prije rata radio kod Rudija i Željka Ađemovića iz Krnjeuše.

Porodice logoraša, i ovom su prilikom izrazile nezadovoljstvo činjenicom da su za zločine u logorima u Drvaru, do danas procesuirane samo 2 osobe.

 

 

 

 

 

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING