JESEN STIŽE, A S JESENI I ODLUKA TRGOVSKOJ G(M)ORI

- Iako se zasad ne spominje alternativna lokacija, hrvatski ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić krajem jula je izjavio da odluka još nije donesena i da će biti poznata nakon pregovora sa Slovencima koji bi se trebali desiti u septembru...

  • AUTOR: rtvusk
  • 08.08.2019 - 16:40
  • 148

BIHAĆ, 8. augusta - Bliži se jesen, a time i konačna odluka hrvatskih vlasti o tome da li će Trgovska gora biti odlagalište nuklearnog otpada.

Iako se zasad ne spominje alternativna lokacija, hrvatski ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić krajem jula je izjavio da odluka još nije donesena i da će biti poznata nakon pregovora sa Slovencima koji bi se trebali desiti u septembru. U međuvremenu, lokalne zajednice koje gravitiraju u potencijalno opasnom području Novi, Dvor i općine i gradovi USK ujedinili su se oko ovog problema. U nekoliko navrata organizirali su zajedničke sastanke, a u drugoj polovini avgusta posjetit će Karlovačku i Sisačko Moslavačku županiju. Kao rezultat njihovih aktivnosti polovinom avgusta dio Une kod Novog i Dvora bit će ekološki zaštićen.

Ministar zaštite okoliša USK Adnan Alagić koji je ujedno i na čelu kantonalne radne grupe za Trgovsku goru, navodi kako entitet RS namjerava na tom prostoru organizirati Park prirode, što je dio sveukupnih aktivnosti u pogledu zaustavljanja planova koji se sa druge strane Une vode ka skladištenju radioaktivnog otpada.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING